Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási oslobodenie ďalšej obce a ťažké boje na východe

Na snímke ukrajinskí vojaci pri Bachmute v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Počas uplynulého dňa sa bojovalo pri mestách Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, ale aj pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti, priblížil ukrajinský generálny štáb.

Kyjev 12. júna (TASR) - Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Kyjev zároveň oznámil oslobodenie ďalšej obce. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počas uplynulého dňa sa bojovalo pri mestách Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, ale aj pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti, priblížil ukrajinský generálny štáb. Dodal, že Rusi utrpeli pri Bachmute značné straty.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok na sociálnej sieti napísala, že ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť obec Storoževe v Doneckej oblasti. Zároveň zdieľala fotografiu vojakov s vlajkou v tejto obce.

Kyjev predtým v nedeľu oznámil, že ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť obce Blahodatne, Neskučne a Makarivka v Doneckej oblasti. Tieto zisky Ukrajina hlásila po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu potvrdil začiatok čakávanej protiofenzívy zameranej na získanie území okupovaných ruskými silami.

Rusko sa k postupu ukrajinskej armády bezprostredne nevyjadrilo. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.

Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok tvrdil, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, je však bezúspešná.