Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostala členstvo v mechanizme EÚ v oblasti civilnej ochrany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina ako plnoprávny člen tohto mechanizmu bude môcť prostredníctvom neho posielať pomoc iným krajinám v prípade, že sa ocitnú v krízovej situácii.

Brusel 21. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že Ukrajina sa vo štvrtok stala účastníckou krajinou mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany – európskeho rámca solidarity, ktorý pomáha krajinám postihnutým katastrofami. Informuje o tom spravodajca TASR.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič vo štvrtok v Kyjeve podpísal v mene Európskej únie dohodu, ktorou sa Ukrajine udeľuje plné členstvo v tomto mechanizme.

Komisár sa v Kyjeve zúčastnil na medzinárodnom summite miest a regiónov. Medzi účastníkmi bol i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová a minister vnútra Ihor Klymenko.

Komisia uviedla, že EÚ vo štvrtok pridelila Ukrajine ďalších 55 miliónov eur na humanitárne financovanie. Ide o dodatok k sume 145 miliónov eur, ktoré boli poskytnuté od začiatku tohto roka. Táto nová pomoc je určená na prípravu Ukrajiny na budúcu zimu. Celková humanitárna pomoc EÚ od vypuknutia vojny na Ukrajine dosiahla 685 miliónov eur.

EÚ cez mechanizmus civilnej ochrany posiela na Ukrajinu núdzovú pomoc z celej Európy už od začiatku ruskej agresie. V rámci najdlhšie trvajúcej operácie mechanizmu bolo zaslaných viac ako 88.000 ton záchranného vybavenia, potravín a liekov.

Najnovšie bolo pre Ukrajinu zmobilizovaných vyše tisíc generátorov elektrickej energie zo strategických energetických rezerv rescEU, ktoré sú plne financované EÚ.

Ukrajina ako plnoprávny člen tohto mechanizmu bude môcť prostredníctvom neho posielať pomoc iným krajinám v prípade, že sa ocitnú v krízovej situácii.

Mechanizmus EÚ bol od svojho vzniku v roku 2001 v oblasti civilnej ochrany aktivovaný pri vyše 600 núdzových situáciách a krízach v rámci EÚ aj mimo nej.

Cieľom mechanizmu je posilniť spoluprácu medzi 27 členskými krajinami EÚ a teraz už deviatimi vonkajšími zúčastnenými štátmi - Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Island, Nórsko, Severné Macedónsko, Srbsko, Turecko a Ukrajina - v oblasti civilnej ochrany s cieľom zlepšiť prevenciu, pripravenosť a reakciu na katastrofy.

Spoločný prístup spája odborné znalosti a kapacity síl prvej reakcie, predchádza duplicite záchranných prác a zabezpečuje, aby pomoc zodpovedala potrebám postihnutých. Výmena osvedčených postupov uľahčuje neustály vývoj vyšších spoločných štandardov, čo záchranným tímom umožňuje lepšie porozumieť rôznym prístupom a dopĺňať sa keď dôjde k nejakej katastrofe.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)