Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina si pripomína 30. výročie černobyľskej jadrovej katastrofy

Ľudia sa zúčastňujú ceremoniálu za obete havárie v jadrovej elektrárni v Černobyle v ukrajinskom meste Slavutyč 26. apríla 2016. Svet si v utorok 26. apríla 2016 pripomína 30 rokov od havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ blízko ukrajinského mesta Pripiať. Foto: TASR/AP

Havária v Atómovej elektrárni Vladimira Iľjiča Lenina, ako sa prevádzka nazývala za sovietskej éry, je dosiaľ najhoršou katastrofou svojho druhu v dejinách ľudstva.

Kyjev 26. apríla (TASR) - Ukrajina si dnes pripomína 30. výročie katastrofy v atómovej elektrárni Černobyľ. Sirény zazneli v rovnaký moment (01.23 h miestneho času), ako 26. apríla 1986 došlo k výbuchu, informuje stanica BBC.

Havária v Atómovej elektrárni Vladimira Iľjiča Lenina, ako sa prevádzka nazývala za sovietskej éry, je dosiaľ najhoršou katastrofou svojho druhu v dejinách ľudstva. Nekontrolovateľná reakcia odtrhla masívnu strechu štvrtého reaktora a do ovzdušia sa dostal obrovský mrak rádioaktívnych látok, ktorý sa rozptýlil nad Európou.

Spomienkový obrad sa konal v meste Slavutyč, postavenom po katastrofe s účelom poskytnúť ubytovanie tisícom ľudí po evakuácii mesta Pripiať. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v priebehu dňa zúčastní na pietnom podujatí neďaleko samotného miesta tragédie, v Kyjeve sa uskutoční bohoslužba pre rodiny obetí.

Hladina rádioaktivity zostáva v okolí Černobyľu stále vysoká. Aktivisti varujú, že v regiónoch Bieloruska, ktoré hraničia s Ukrajinou, sa stále rodia deti s vážnymi poruchami a veľké množstvo obyvateľov trpí neobvyklými formami rakoviny.

V roku 2010 sa začala výstavba mohutného sarkofágu s hmotnosťou 25.000 ton, ktorý prekryje betónový kryt poškodeného reaktora postavený ešte v roku tejto katastrofy.

Počet ľudí, ktorí v dôsledku černobyľskej havárie prišli o život, je predmetom dohadov. Všeobecne je známe, že pri samotnom výbuchu a záchrannej operácii zomrelo približne 30 osôb. Podľa správy OSN z roku 2005 následkom súvisiacich ochorení zomrelo približne 4000 ďalších ľudí. Organizácia Greenpeace však tvrdí, že táto bilancia je v skutočnosti omnoho vyššia.