Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vypovedala ruského generálneho konzula pôsobiaceho v Odese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situáciu vyhrotili aj nedávne presuny tisícov ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc a na anektovanom polostrove Krym.

Kyjev 27. apríla (TASR) – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v utorok ruského generálneho konzula v Odese za nežiaducu osobu a nariadilo mu opustiť krajinu do troch dní, a síce do 30. apríla. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že Ukrajina tak reagovala na pondelňajšie vyhostenie svojho diplomata z veľvyslanectva v Moskve.

Ukrajinský rezort diplomacie zároveň vyjadril dôrazný protest proti pondelňajšiemu vyhosteniu ukrajinského diplomata z Moskvy. Za nepodložené pritom označil obvinenia, že tento diplomat vykonával aktivity nezlučiteľné s jeho štatútom, uvádza agentúra Ukrinform.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že najnovším vyhostením koná na základe princípu reciprocity v reakcii na „nepriateľské konanie" Ukrajiny, ktorá už predtým za personu non grata vyhlásila zamestnanca ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Ukrajinskému diplomatovi dalo na opustenie krajiny čas do 30. apríla. Ministerstvo zároveň varovalo, že by mohlo prijať ďalšie opatrenia, ak bude Kyjev pokračovať v „nepriateľskom konaní" voči ruským diplomatom.

Ukrajina vypovedala 17. apríla ruského diplomata v reakcii na obdobný krok Moskvy, ktorá zadržala a následne vyhostila ukrajinského konzula pôsobiaceho v Petrohrade.

Konzula Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade Oleksandra Sosoňuka zadržali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v noci zo 16. na 17. apríla. Podľa vyhlásenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bol konzul zaistený počas stretnutia s ruským občanom, od ktorého „získal informácie utajovanej povahy obsiahnuté v databázach orgánov činných v trestnom konaní a FSB". Túto činnosť označila Moskva za „nezlučiteľnú so štatútom diplomatického predstaviteľa" a konzulovi následne „odporučila, aby krajinu opustil do 72 hodín, počnúc 19. aprílom".

K zadržaniu konzula a následnej pokračujúcej diplomatickej roztržke došlo v čase zvýšeného napätia medzi Kyjevom a proruskými separatistami v neuznaných republikách na východe Ukrajiny. Situáciu vyhrotili aj nedávne presuny tisícov ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc a na anektovanom polostrove Krym. Vojaci sa tam zúčastňovali na rozsiahlych manévroch. S ich odsunom začalo Rusko uplynulý piatok.