Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

USA kritizujú izraelského ministra za návštevu mešity al-Aksá

Na archívnej snímke izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir. Foto: TASR/AP

Ben-Gvirova nedeľňajšia návšteva sa uskutočnila tri dni po tom, čo spolu s desiatkami tisíc židovských nacionalistov zúčastnil na vlajkovom pochode ulicami Jeruzalema.

Washington 22. mája (TASR) — Spojené štáty v nedeľu uviedli, že sú znepokojené "provokatívnou návštevou" izraelského krajne pravicového ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira v areáli mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

"Tento posvätný priestor by sa nemal využívať na politické účely. Vyzývame všetky strany, aby rešpektovali jeho posvätnosť," cituje agentúra Reuters z vyhlásenia hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera.

Ben-Gvirova nedeľňajšia návšteva sa uskutočnila tri dni po tom, čo spolu s desiatkami tisíc židovských nacionalistov zúčastnil na vlajkovom pochode ulicami Jeruzalema.

Vlajkový pochod každoročne organizujú pravicové a náboženské organizácie, aby si pripomenuli zjednotenie Jeruzalema a dobytie Starého mesta i posvätných miest vrátane Múru nárekov a Chrámovej hory v šesťdňovej vojne v roku 1967.

Ben-Gvir po návšteve mešity zverejnil v aplikácii Telegram fotografiu z vnútra mešity s textom "Jeruzalem je naša duša. Hrozby Hamasu nás neodradia, vystúpil som na Chrámovú horu!".

Chrámová hora, v priestore ktorej sa nachádza aj mešita al-Aksá, je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším miestom islamu. Spravuje ju Jordánsko. Židia tam smú prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa predišlo napätiu s moslimskou komunitou.