Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA neveria výzve afganského prezidenta na stiahnutie síl NATO

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Musadeq Sadeq

Minister obrany Leon Panett sa dnes v Kábule stretol s Karzajom, ktorý po ich schôdzke vyzval zahraničné jednotky pod velením NATO, aby sa stiahli späť na vojenské základne.

Abú Zabí 15. marca (TASR) - Spojené štáty neveria, že afganský prezident Hámid Karzaj sa napriek svojmu dnešnému vyhláseniu usiluje o okamžité stiahnutie síl NATO z afganských dedín na základne. Povedal to dnes predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý si neželal byť menovaný.

"Sme presvedčení, že toto vyhlásenie vyjadruje vážny záujem prezidenta Karzaja o čo možno najrýchlejší posun k plne nezávislému a zvrchovanému Afganistanu," povedal novinárom v metropole Spojených arabských emirátov Abú Zabí hovorca Pentagónu George Little, ktorý sprevádza ministra obrany Leona Panettu.

"Sme presvedčení, že musíme pokračovať v spolupráci, pretože to je aj americký cieľ. A sme presvedčení, že to treba urobiť takým spôsobom, ktorý zodpovedne ovplyvní výsledok," dodal hovorca.

Panetta sa dnes v Kábule stretol s Karzajom, ktorý po ich schôdzke vyzval zahraničné jednotky pod velením NATO, aby sa po nedeľnej masakre 16 afganských civilistov spáchanej americkým vojakom v nepokojnej provincii Kandahár stiahli späť na vojenské základne.

"Sme pripravení prevziať celkovú bezpečnostnú zodpovednosť za krajinu," uviedol Karzaj. "Obe strany musia spolupracovať, aby dokončili proces odovzdania bezpečnosti z rúk zahraničných vojakov do rúk afganských síl v roku 2013 namiesto roku 2014."