Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA dá preč zo zoznamu teroristických skupín iránsku organizáciu

Francúzski policajti eskortujú 17.júna 2003 členky iránskej opozičnej skupiny Ľudoví mudžahídi po razii v sídle skupiny v Saint-Ouen-L´Aumone, asi 35 km severozápadne od Paríža. Foto: TASR/AP

Skupina MEK spočiatku pomáhala moslimským duchovným zvrhnúť posledného iránskeho šacha, neskôr ale začala proti islamistickému režimu bojovať na strane Saddáma Husajna v iránsko-irackej vojne.

Washington 21. septembra (TASR) - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu sa rozhodla vyradiť zo zoznamu teroristických skupín iránsku exilovú militantnú organizáciu Ľudoví mudžahídi (MEK), ktorá bola kedysi spojencom irackého vodcu Saddáma Husajna.

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová o tom dnes informovala americkí Kongres. Oznámili to dnes americkí predstavitelia, ktorých citovala agentúra AP.

Skupina MEK spočiatku pomáhala moslimským duchovným zvrhnúť posledného iránskeho šacha, neskôr ale začala proti islamistickému režimu bojovať na strane Saddáma Husajna v iránsko-irackej vojne. Po americkej invázii do Iraku bola odzbrojená a mnohí jej členovia sa uchýlili do exilu.

Clintonovej rozhodnutie prišlo len niekoľko dní po tom, ako posledná skupina iránskych exulantov po desaťročiach neochotne opustila svoju polovojenskú základňu na severovýchode Iraku a presídlila sa do utečeneckého tábora neďaleko Bagdadu.

Stiahnutím 3000 príslušníkov MEK zo základne Ašraf totiž Spojené štáty podmienili vyradenie skupiny zo zoznamu teroristických organizácií. Ľudoví mudžahídi nepatria do hlavného prúdu iránskej opozície, ich ideológia kombinuje marxizmus, sekularizmus s prvkami mučeníctva a hlbokej úcty k vlastným vodcom.