Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA počas bezpečnostných rokovaní s Ruskom vyjadrili znepokojenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva obviňuje Washington z narúšania celosvetového systému kontroly zbraní tým, že odstupuje od kľúčových zmlúv. USA uviedli, že boli nútené konať po porušeniach zo strany Ruska.

Ženeva 18. júla (TASR) - Spojené štáty v stredu v Ženeve počas rokovaní s Ruskom vyjadrili "znepokojenie" nad tým, čo označili za nedostatok "transparentnosti" Moskvy v súvislosti s rozmiestnením jadrových zbraní. Informovala o tom agentúra AFP.

Moskva obviňuje Washington z narúšania celosvetového systému kontroly zbraní tým, že odstupuje od kľúčových zmlúv. USA uviedli, že boli nútené konať po porušeniach zo strany Ruska.

Spojené štáty na rozhovoroch v Ženeve zastupoval zástupca ministra zahraničných vecí John Sullivan a námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Andrea Thompsonová. Ruskú delegáciu viedol námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Delegácie podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí hovorili o svojich postupoch v oblasti stratégie.

"Delegácia Spojených štátov takisto zdôraznila obavy ohľadom vývoja a rozmiestňovania nestrategických jadrových zbraní a nedostatku transparentnosti v súvislosti s terajšími povinnosťami," uvádza sa v tlačovej správe ministerstva.

Rusko i Spojené štáty pozastavili plnenie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania. Zmluva, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazuje okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Platnosť zmluvy tzv. Nový START z roku 2010 o znížení počtu strategických útočných zbraní by mala vypršať v roku 2021. Ruský prezident Vladimir Putin už niekoľko krát vyzval Spojené štáty na začatie rokovaní o novej zmluve.