Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pompeo vytvoril akčnú skupinu pre koordináciu politiky voči Iránu

Na snímke Brian Hook. Foto: TASR/AP

Orgán nazvaný Iránska akčná skupina povedie Brian Hook, súčasný riaditeľ odboru politického plánovania na Pompeovom ministerstve. Dostane pritom titul osobitného predstaviteľa pre Irán.

Washington 17. augusta (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vytvoril vo štvrtok nový orgán, ktorý bude koordinovať a viesť politiku Spojených štátov voči Iránu, a to rovnako vo Washingtone, ako aj v zámorí.

V období po jednostrannom odstúpení Spojených štátov od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe sa vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa snaží donútiť Irán ku zmene správania, analyzuje agentúra AP.

Pompeo obviňuje Teherán z rozpútania "prívalu násilia a destabilizujúceho správania voči Spojeným štátom, ich spojencom a partnerom, ba i voči samotným Iráncom". Trumpova vláda je podľa neho stále ochotná rokovať s Iránom, vyžaduje však "závažné zmeny v správaní tamojšieho režimu vnútri aj mimo jeho hraníc".

Orgán nazvaný Iránska akčná skupina povedie Brian Hook, súčasný riaditeľ odboru politického plánovania na Pompeovom ministerstve. Dostane pritom titul osobitného predstaviteľa pre Irán.

Hook mal na starosti neúspešné úsilie Washingtonu vyjednávať o zmenách v uvedenej dohode s európskymi spojencami, než Trump v máji oznámil jednostranné odstúpenie. Americká vláda medzičasom začala opäť rozširovať sankcie voči Iránu, ktoré boli zmiernené na základe jadrovej dohody. Pokračuje pritom v zvyšovaní nátlaku na Teherán, aby prestal so "zhubnými aktivitami" vo svojom regióne.

Okrem jadrového a raketového programu americká vláda opakovane kritizuje Irán za podporovanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, libanonského hnutia Hizballáh, šiitských povstalcov v Jemene a protiizraelských skupín, pripomína AP. V posledných týždňoch tiež vystupňovala kritiku, pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv, a spolu s inými krajinami pracuje na obmedzení dovozu ropy z Iránu.