Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA popreli, že Hillary Clintonová prostredníctvom Ruska varovala Irán

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.Foto: TASR/AP

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová sa údajne vyjadrila, že Irán ma "poslednú príležitosť" na vyriešenie sporu okolo svojho jadrového programu diplomatickou cestou.

Washington 15. marca (TASR) - Spojené štáty dnes popreli správu ruských novín, že ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová požiadala Rusko, aby upozornilo Irán, že má "poslednú príležitosť" na vyriešenie sporu okolo svojho jadrového programu diplomatickou cestou.

"Ministerka prostredníctvom (ruského) ministra zahraničných vecí (Sergeja) Lavrova neposlala Iráncom varovanie," odpovedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Victoria Nulandová na otázku o článku v moskovskom denníku Kommersant.

Na otázku, či Clintonová počas pondelkového rozhovoru s Lavrovom použila slovo "posledná", Nulandová uviedla: "Ten prívlastok na stretnutí nepoužila."

Kommersant, ktorý má dobré kontakty, citoval ruský diplomatický zdroj, podľa ktorého USA požiadali Rusko, aby varovalo iránske vedenie, že nastávajúce rozhovory so šiestimi svetovými mocnosťami o iránskom jadrovom programe budú "poslednou príležitosťou" pre Teherán.

USA, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko minulý týždeň prijali ponuku Teheránu na nové rozhovory o svojom jadrovom programe. Západné mocnosti sa obávajú, že cieľom Iránu je získať jadrovú zbraň. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program je výhradne mierový. Irán vyhlásil, že na rokovaniach chce predložiť bližšie nešpecifikované "nové iniciatívy".

"Američania trvajú na tom, že to (stretnutie) je posledná príležitosť pre Teherán," napísal Kommersant. "Tento postoj, povedal zdroj Kommersantu, deklarovala Hillary Clintonová na rozhovoroch so Sergejom Lavrovom. Tiež požiadala ruského kolegu, aby tento odkaz odovzdal iránskej vláde, s ktorou Washington nemá žiadne kontakty," uviedli ruské noviny.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič k záležitosti povedal len to, že informácie Kommersantu nemôže ani potvrdiť, ani poprieť.