Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Páchateľ streľby vo Washingtone trpel vážnymi psychickými problémami

Aaron Alexis Foto: TASR/AP

Alexis bol podľa vyjadrenia príbuzných v starostlivosti psychiatrov.

Washington 17. septembra (TASR) - Páchateľ pondelkovej streľby v objekte veliteľstva amerického vojenského námorníctva trpel vážnymi psychickými problémami, vrátane paranoje, hlasových halucinácií a poruchy spánku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z americkej polície.

Pri streľbe zahynulo 13 ľudí vrátane útočníka, 34-ročného Aarona Alexisa z Texasu. Osem osôb utrpelo zranenia, medzi nimi aj policajt, ktorého operovali kvôli zraneniam nohy.

Alexis bol podľa vyjadrenia príbuzných v starostlivosti psychiatrov. Od augusta ho liečili odborníci z federálneho Zdravotníckeho úradu pre veteránov (VHA).

V roku 2011 Alexisa uvoľnili zo záloh námorníctva USA po viacerých prípadoch nesprávneho konania súvisiaceho so zbraňami. Nebol však oficiálne označený za nespôsobilého pre službu, takže mal aj naďalej platnú bezpečnostnú previerku. Tá ho oprávňovala k tomu, aby mohol v čase streľby pracovať pre subdodávateľskú firmu, ktorá inovovala informačné technológie pre americké vojenské námorníctvo.

Alexis bol polícii známy už aj pred pondelkovým činom. V roku 2010 údajne strieľal vo svojom byte, v roku 2004 prerezal pneumatiky zaparkovaného auta. Podľa otca mal problémy s výbuchmi hnevu.

Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 pomáhal Alexis aktívne pri záchranných prácach, potom údajne trpel istým druhom posttraumatického syndrómu.


Washingtonský strelec nebol vyzbrojený útočnou karabínou

Po pondelkovej streľbe v budove veliteľstva amerického námorníctva, ktorá si vyžiadala 13 obetí vrátane páchateľa Aarona Alexisa, nariadil tajomník vojenského námorníctva Ray Mabus previerku fyzického zabezpečenia vo všetkých zariadeniach amerického vojenského námorníctva a námornej pechoty. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvaja príslušníci washingtonskej polície uviedli, že externý zamestnanec vojenského námorníctva, ktorého identifikovali ako páchateľa streľby na veliteľstve vojenského námorníctva, bol vyzbrojený brokovnicou a dvoma ručnými strelnými zbraňami, ale nie útočnou karabínou AR-15, ako sa predtým uvádzalo.

Policajti pre agentúru AP potvrdili, že na mieste činu sa našla karabína AR-15. Podľa jedného z policajtov však Alexis pri streľbe túto zbraň nepoužil. Bezprostredne po incidente nebolo jasné, či karabína nepatrila niektorému zo zasahujúcich policajtov. Predstaviteľ polície uviedol, že Alexis použil brokovnicu a dve krátke strelné zbrane, ktoré na mieste činu zobral zasahujúcemu policajtovi.

Aaron Alexis začal na veliteľstve vojenského námorníctva pracovať minulý týždeň, aj keď nie je jasné, či nemohol byť ešte len v zácviku, uviedol pre agentúru Reuters Alexisov zamestnávateľ, riaditeľ spoločnosti Experts Thomas Hoshko. Alexis v júli a v auguste pracoval pre Experts v ďalších najmenej šiestich vojenských zariadeniach a nikdy nemal žiadne pracovné ani osobné problémy, dodal Hoshko.

Biely dom a Pentagón žiadajú revíziu bezpečnosti vládnych objektov

Minister obrany USA Chuck Hagel dnes oznámil, že po tragickej streľbe ku ktorej došlo v pondelok na veliteľstve vojenského námorníctva vo Washingtone, nariadi revíziu bezpečnosti a prístupových protokolov vo všetkých objektoch spadajúcich do kompetencie ministerstva obrany USA na celom svete.

Parametre previerky musí ešte Hagel prediskutovať s najvyššími predstaviteľmi Pentagónu, ale je možné, že jej začiatok oznámi ministerstvo obrany už v stredu, dodal pre agentúru Reuters predstaviteľ Pentagónu, ktorý si neželal byť menovaný.

Biely dom dnes informoval, že po streľbe, ktorú spustil 34-ročný Aaron Alexis, preverí normy platné pre externých zamestnancov federálnej vlády vzhľadom na skutočnosť, že údajný páchateľ masakry mal riadne povolenie pracovať na veliteľstve vojenského námorníctva.

Prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu bude dnes o podrobnostiach tragického incidentu informovať tím jeho bezpečnostných poradcov.