Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump sa po návrate do USA dočkal ostrej kritiky od médií

Americký prezident Donald Trump a prvá dáma USA Melania Trumpová. Foto: TASR/AP

Americké médiá uvádzajú, že prišiel tak, ako aj odišiel. Ukázal svoju neokrôchanosť a neurovnal nezhody so spojencami. Problémy, ktoré doma zanechal, sa medzitým navyše zväčšili.

Washington 28. mája (TASR) – Americký prezident Donald Trump sa vrátil zo svojej prvej zahraničnej cesty a americké médiá uvádzajú, že prišiel tak, ako aj odišiel. Ukázal svoju neokrôchanosť a neurovnal nezhody so spojencami. Problémy, ktoré doma zanechal, sa medzitým navyše zväčšili.

"Trump končí svoju cestu tam, kde ju začal: majúc názory rozdielne od názorov svojich spojencov a grilovaný za Rusko," napísal denník The New York Times.

Podľa denníka Washington Post ponúkla zahraničná cesta prvý dlhší a často nefiltrovaný pohľad na Trumpa na svetovej scéne.

"Trump bol súčasne očarujúci a neokrôchaný. Bol úctivý k zahalenému kráľovi Saudskej Arábie a pápežovi Františkovi, ale agresívne hrubý k svojim európskym kolegom, keď odsunul bokom balkánskeho premiéra, aby sa dostal na svoje miesto pred fotografovaním na samite NATO," napísali noviny.

Washington Post ostro skritizoval Trumpovo vystupovanie, myslí si, že bol neohrabaný.

"Nervózne si zapínal a odopínal sako. Niekedy sa zdalo, že si nie je istý, či má ukázať svoj zubatý úškľabkový úsmev, alebo len civieť, takže to menil hore-dole. Na oficiálnych podujatiach nie vždy vedel, čo robiť a kam ísť," napísal denník a pripomenul, ako sa Trump opýtal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aký je protokol, keď počas privítacej ceremónie kráčali po červenom koberci na letisku.

Denníky Washington Post a New York Times a spravodajská televízia CNN si všimli rozdiely v správaní prezidenta na rôznych miestach jeho cesty.

"Bolo viditeľné, že Trump sa cítil pohodlne v prostrediach pripomínajúcich to jeho, ako pozlátené paláce s krištáľovými lustrami v Saudskej Arábii, ale inde bol mimo. Do nového sídla NATO dorazil ako demolačná guľa," uviedol Washington Post.

V Bruseli podľa denníka vyzeral Trump často znudený. Keď sa pri rečníckom pulte striedali štátnici, bol neposedný a mrvil sa na stoličke, pozeral sa do hore do neba a potom zase dole na nohy.

"Vo Vatikáne mu zase zjavne chýbala sebaistota, hral tam prosebníka pápeža a sedel oproti nemu pri stole, ako keby bol na pracovnom pohovore," zhodnotil Washington Post.

Podobne stanice CNN uviedla, že v Saudskej Arábii a v Izraeli vyzeral Trump v pohode. Veci sa však podľa nej skomplikovali po príchode do Európy.

"Vyčítal členom NATO a agresívne strkol do premiéra drobnučkej Čiernej hory, aby sa dostal na predné miesto na fotografovanie. Keď sa postavil na svoju značku, s dôrazom si vyrovnal sako. Trumpova tradičná mocenská dynamika bola opäť v hre aj v násilnom, ramenom mykajúcom podaní ruky s francúzskym premiérom Emmanuelom Macronom," uviedla spravodajská televízna stanica.

Na skupinových fotografiách sa podľa nej Trump týčil nad väčšinou lídrov, a keď s nimi kráčal, hrdo zdvíhal bradu. Táto na verejnosti prezentovaná sebadôvera však mohla byť v rozpore s tlakom, ktorému čelil pri neverejných rokovaniach s lídrami, s ktorými sa na viacerých veciach nezhodol a niekedy bol jediný spomedzi všetkých, ktorý mal iný názor.

The New York Times napísali, že na Blízkom východe bol Trump mierny, no v Európe sa prerážal lakťami.

"Po tom, ako prišiel do očarujúceho pobrežného mesta Taormina na stretnutie G7, uhladený štátnik oslavovaný v Saudskej Arábii a Izraeli je zrazu zobrazovaný ako škaredý Američan, šliapajúci po priateľoch Ameriky a obracajúci transatlantickú alianciu hore nohami," napísali noviny.

Teraz sa prezident podľa médií vrátil späť k problémom a škandálom, ktoré pred vyše týždňom zanechal vo Washingtone.

"Ako cesta pokračovala, zdalo sa, že Trump sa už začína cítiť menej príjemne - vari sčasti preto, že vo Washingtone sa varili škandály, ktoré naňho počkajú," napísal Washington Post.

Podobne televízia CNN uviedla, že Trump sa vrátil do Washingtonu, kde naňho čaká "búrka kontroverzií".

"Trump sa v sobotu večer vrátil domov do Bieleho domu v kríze. Vrátil sa z deväťdňovej cesty na Blízky východ a do Európy, ktorá bola ukončená ako knižný príbeh – novými odhaleniami o napojení jeho poradcov na Rusko," napísali The New York Times.

Podľa CNN možno z Trumpovej prvej zahraničnej cesty vyvodiť päť vecí. Po prvé, bez ohľadu na to, ako ďaleko cestuje, nemôže uniknúť ruskej kontroverzii. Po druhé, terorizmus je naďalej jeho prioritnou problematikou. Po tretie, potvrdil svoj prístup 'Amerika na prvom mieste'. Po štvrté, potvrdil spojenectvo USA a štátov Perzského zálivu, ale ľudské práva dal na zadné sedadlo. Po piate, na svetovej scéne si stále hľadá pevnú pôdu pod nohami.

Sám Trump označil svoju cestu za skutočne historický týždeň, počas ktorého mal fantastické rozhovory so svetovými lídrami.