Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V škole, kde vo februári zahynulo 17 ľudí, sa začal nový školský rok

Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida po stredajšej streľbe, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych v stredu 14. februára 2018. Páchateľom bol bývalý študent 19-ročný Nikolas Cruz vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt. Foto: TASR/AP

Študenti budú povinní nosiť identifikačné odznaky a počas školského roka budú môcť návštevníci do areálu školy vstúpiť jediným vchodom sledovaným viacerými bezpečnostnými kamerami.

Miami 16. augusta (TASR) - Nový školský rok sa v stredu začal na strednej škole v meste Parkland v americkom štáte Florida, kde vo februári 19-ročný Nikolas Cruz zastrelil 17 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Vedenie školy Marjory Stonemanovej-Douglasovej v Parklande zvýšilo počet členov bezpečnostnej služby strážiacich areál školy z deväť na 18, pričom komplex s rozlohou viac ako 18 hektárov, ktorý navštevuje 3300 študentov, budú strážiť aj traja ozbrojení a uniformovaní zástupcovia šerifa.

Študenti budú povinní nosiť identifikačné odznaky a počas školského roka budú môcť návštevníci do areálu školy vstúpiť jediným vchodom sledovaným viacerými bezpečnostnými kamerami.

Vedenie školy aj napriek námietkam niektorých rodičov napokon z prevádzkových dôvodov upustilo od zámeru inštalovať k trom vstupom do školy rámové detektory kovu. Nebude tiež od študentov vyžadovať, aby do školy chodili s priesvitnými taškami.

"Viem, že zvýšené bezpečnostné opatrenia sú potrebné, ale stále vám to pripomína, že vaša škola nie je normálna," povedala v prvý deň vyučovania na margo nových bezpečnostných opatrení študentka druhého ročníka Nariah Depinaová.

Na strednej škole Marjory Stonemanovej-Douglasovej v Parklande zastrelil 14. februára jej bývalý študent, 19-ročný Nikolas Cruz, 17 ľudí. Do areálu prišiel vyzbrojený aj plynovou maskou, dymovými granátmi a veľkým množstvom zásobníkov s nábojmi. Masaker sa stal najkrvavejším činom spáchaným v americkej škole za posledných päť rokov.