Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA zaradili Pakistan na zoznam krajín porušujúcich náboženské slobody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v rámci výročnej správy zaradil Pakistan medzi mimoriadne znepokojujúce krajiny, pokiaľ ide o ochranu práva ľudí na náboženské vyznanie podľa ich presvedčenia.

Washington 11. decembra (TASR) - Spojené štáty zaradili v utorok Pakistan na svoju čiernu listinu krajín, ktoré porušujú náboženskú slobodu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej tak Washington zvyšuje tlak na Islamabad v súvislosti s jeho prístupom k tamojším menšinám.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v rámci výročnej správy zaradil Pakistan medzi "mimoriadne znepokojujúce krajiny", pokiaľ ide o ochranu práva ľudí na náboženské vyznanie podľa ich presvedčenia.

Rezort diplomacie USA už Pakistan v januári umiestnil na osobitný zoznam krajín, ktoré sú sledované v súvislosti s opakovaným porušovaním náboženskej slobody. Z tohto stupňa zaradenia však nevyplývali ešte žiadne právne dôsledky.

Presun na čiernu listinu umožňuje, aby USA na Pakistan uvalili sankcie, i keď podľa agentúry AP sa takéto tresty všeobecne nevyužívajú.

Ďalšími krajinami, ktoré USA zaradili na čiernu listinu porušovateľov náboženskej slobody, sú Čína, Eritrea, Irán, Mjanmarsko, Saudská Arábia, Severná Kórea, Sudán, Tadžikistan a Turkménsko. Washington ich obvinil zo systematického, pretrvávajúceho a závažného porušovania náboženskej slobody.

Na zozname sledovaných krajín sa popri Rusku ocitol najnovšie aj Uzbekistan.