Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za pomoc v boji proti ´ruskému teroru´

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident navštívil Washington v záujme získať viac vojenskej pomoci pre svoju krajinu, predovšetkým posilniť jej protivzdušnú obranu, píše AFP.

Washington 22. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval vo štvrtok v Bielom dome prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za pomoc zo strany USA v boji proti "ruskému teroru", informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Zelenskyj, ktorý už vo Washingtone navštívil Kongres i Pentagón, v Bidenovej Oválnej pracovni vyhlásil, že ukrajinský ľud "veľmi oceňuje pomoc Spojených štátov v boji proti ruskému teroru".

Biden Zelenského uistil, že "zabezpečí, aby svet stál pri Ukrajine" v boji proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident navštívil Washington v záujme získať viac vojenskej pomoci pre svoju krajinu, predovšetkým posilniť jej protivzdušnú obranu, píše AFP. Do USA pricestoval v čase rastúcej opozície v americkom Kongrese voči pokračovaniu rozsiahlej americkej pomoci Ukrajine vo vojne proti Rusku.

Do Bieleho domu, kde ho privítal Biden, prišiel Zelenskyj oblečený v charakteristickom olivovozelenom vojenskom tričku. Svoju návštevu Washingtonu označil za "veľmi dôležitú".

Ide o druhú Zelenského návštevu Washingtonu, odkedy Rusko vlani vo februári zaútočilo na susednú Ukrajinu, pripomína AFP.