Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA zrušili sankcie voči bývalému sýrskemu premiérovi Hidžábovi

Bývalý sýrsky premiér Rijád Hidžáb počas tlačovej konferencie v jordánskom Ammáne 14. augusta 2012. Hidžáb dnes na prvom verejnom vystúpení od prebehnutia k opozícii vyhlásil, že režim prezidenta Bašára Asada sa rúca "morálne, finančne a vojensky" a nemá pod kontrolou viac než 30 percent územia krajiny. Vyzval zároveň ďalších politických a armádnych lídrov, aby prestali Asada podporovať. Foto: TASR/AP Photo

Rijád Hidžáb minulý týždeň odišiel z postu premiéra a utiekol s rodinou do Jordánska.

Washington 14. augusta (TASR) - Spojené štáty zrušili dnes finančné sankcie voči bývalému sýrskemu premiérovi Rijádovi Hidžábovi po tom, ako oznámil, že podporuje povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Keďže Hidžáb už nie je predstaviteľom sýrskej vlády, nebude mať ďalej zmrazený majetok, ktorý mohol mať pod jurisdikciou USA, oznámilo americké ministerstvo financií. Na zozname osôb, pre ktoré platia sankcie, je naďalej takmer 30 popredných sýrskych činiteľov vrátane nového premiéra Wáila Halkího.

Hidžáb minulý týždeň odišiel z postu premiéra a utiekol s rodinou do Jordánska. Ide o najvyššieho postaveného sýrskeho politického predstaviteľa, ktorý prebehol od Asadovho režimu k opozícii.

Hidžáb dnes v prvom verejnom vystúpení od odchodu z krajiny vyhlásil, že Asadov režim je na pokraji zrútenia a nemá pod kontrolou viac než 30 percent územia krajiny. Vyzval zároveň ďalších politických a armádnych lídrov, aby prestali prezidenta podporovať. Armáda by sa podľa neho mala pridať na stranu občanov a zastaviť boje, ktoré si vyžiadali tisíce obetí na životoch.