Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri nedeľných bombových útokoch v Bagdade a okolí zahynulo už 39 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa irackého ministerstva vnútra útoky nesú znaky činnosti irackej odnože al-Káidy.

Bagdad 9. decembra (TASR) - Počet obetí najnovšej vlny bombových útokov na civilistov v irackej metropole Bagdad a okolí sa zvýšil už na 39. Informovali o tom miestne úrady.

Útoky sú súčasťou stupňujúcej sa vlny násilia od zákroku bezpečnostných zložiek voči sunnitom v apríli. Krajina sa zmieta v najväčšej eskalácii násilností od rokov 2006 a 2007.

Výbuch bomby v aute pripravil o život najmenej 11 ľudí
Najmenej 11 ľudí dnes zahynulo a 23 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu bomby, ktorá explodovala v aute na severovýchode Iraku. Oznámila to polícia, ktorú citovala agentúra Reuters.

K explózii došlo neďaleko kaviarne, v oblasti obývanej sunnitskými moslimami, v Buhríze, zhruba 60 kilometrov od Bagdadu.
K najhoršiemu z 11 nedeľných útokov došlo v autoservise v prevažne šiitskej oblasti Baja'a, kde zahynulo sedem ľudí a ďalších 14 sa zranilo. Na obchodnej ulici v centre mesta prišli o život štyria ľudia, zatiaľ čo ďalší šiesti ľudia zahynuli a 22 ľudí sa zranilo pri výbuchu pri daňovom úrade na východe metropoly. K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil, je však známe, že vzbúrenecké skupiny často útočia na civilistov v šiitskych oblastiach a na bezpečnostné sily v snahe oslabiť dôveru vo vládu.

Podľa irackého ministerstva vnútra útoky nesú znaky činnosti irackej odnože al-Káidy. "Teroristi z al-Káidy útočia na ľahké ciele, pretože sa nedokážu postaviť našim bezpečnostným zložkám. Chcú vyslať signál, že sú stále silní," uviedlo ministerstvo.

Podľa informácií agentúry Associated Press zomrelo pri podobných útokoch v Iraku len v samotnom decembri 127 ľudí.

Irán oznámil, že zlepšil presnosť svojich balistických striel
Iránsky minister obrany Hosejn Dehkán dnes oznámil, že jeho krajina teraz využíva laserový systém, ktorým sa výrazne zlepšila presnosť iránskych balistických striel

Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Dehkán povedal, že balistické strely môžu teraz zasiahnuť cieľ s presnosťou do dvoch metrov, v porovnaní s predchádzajúcimi 200 metrami. Vyjadrenia boli zverejnené dnes na ministrovej webovej stránke.

Irán často oznamuje pokroky vo svojej vojenskej technológii, ktoré však nie je možné nezávisle overiť. Irán vlastní celú škálu rakiet, niektoré údajne s doletom 2000 kilometrov - to je dosť na to, aby dosiahli väčšinu Blízkeho východu. Velitelia označujú rakety za zastrašujúci zbrojný arzenál, schopný zasiahnuť aj americkú základňu alebo izraelský cieľ, a to v prípade útoku na Irán.

Americké ministerstvo obrany zverejnilo vlani zriedkavú správu s upozornením, že Irán zdokonalil svoj obranný raketový potenciál.