Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Útok na americký konzulát v Líbyi bol teroristickým útokom

Na amatérskom videu líbyjskí civilisti nesú telo amerického veľvyslanca v Líbyi Christophera Stevensa. Foto: TASR/AP Photo

Americkí predstavitelia až do stredy 19. septembra tvrdili, že nie je jasné, do akej miery bol útok na konzulát vyprovokovaný internetovým protiislamským videom a do akej miery je dielom teroristov.

Washington 21. septembra (TASR) - Biely dom dnes oznámil, že útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází z 11. septembra bol teroristický útok s možným prepojením na al-Káidu. Vo štvrtok sa medzitým konal v Tripolise smútočný obrad na počesť štyroch Američanov, zabitých pri útoku.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney poskytol vyhlásenie na doteraz najvyššej úrovni, v ktorom sa uvádza, že zabitie amerického veľvyslanca v Líbyi Christophera Stevensa a troch ďalších amerických predstaviteľov bolo dielom teroristov - a nielen výsledkom spontánnej demonštrácie.

"Podľa mňa je jasné, že to, čo sa stalo v Benghází, bol teroristický útok," povedal Carney novinárom.

Carney citoval stredajšiu výpoveď riaditeľa Národného protiteroristického centra Matthewa Olsena v americkom Senáte.

Olsen uviedol senátnemu výboru, že vyšetrovatelia skúmajú náznaky, že útočníci "majú možno kontakty s al-Káidou alebo s jej odnožami, najmä s al-Káidou v islamskom Maghribe".

Americkí predstavitelia až do stredy 19. septembra tvrdili, že nie je jasné, do akej miery bol útok na konzulát vyprovokovaný internetovým protiislamským videom a do akej miery je dielom teroristických skupín.

Washington však stále nemá informácie, že útok bol "značný čas vopred naplánovaný", citoval ďalej Carney Olsenovu výpoveď.

Olsen povedal Senátu, že otázka naplánovania útoku je "zložitá" a stále ju prešetrujú. Keďže útok sa podľa Olsena vyvinul a vystupňoval len v priebehu niekoľkých hodín, zdá sa, že dobre ozbrojení jednotlivci "sa chopili príležitosti" a zaútočili.

Líbyjskí predstavitelia už v predchádzajúcich dňoch vyhlasovali, že "vopred premyslený, plánovaný útok sa stal práve na výročie atentátov z 11. septembra 2001 proti USA".

Ambasádor Stevens bol za života presvedčený, že jeho meno sa nachádza na čiernej listine al-Káidy, informovala vo štvrtok americká spravodajská televízia CNN, ktorá citovala nemenované zdroje.