Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Útok na pizzeriu v Kramatorsku má ďalšiu obeť, spisovateľku Amelinovú

Na archívnej snímke ľudia odpratávajú trosky zo zničenej reštaurácie RIA Pizza po ruskom raketovom útoku v meste Kramatorsk, na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Spisovateľka Amelinová sa v zasiahnutej pizzerii nachádzala spolu s delegáciou troch kolumbijských novinárov, ktorí pri útoku taktiež utrpeli zranenia.

Kyjev 3. júla (TASR) - Ďalšou obeťou útoku na pizzeriu v ukrajinskom meste Kramatorsk je oceňovaná ukrajinská spisovateľka Viktoria Amelinová, ktorá bola držiteľkou Literárnej Ceny Josepha Conrada a zároveň bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru. Celkový počet obetí útoku sa tak zvýšil na 13. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka The Guardian.

O úmrtí spisovateľky informovala ukrajinská pobočka medzinárodnej spisovateľskej organizácie PEN, podľa ktorej 37-ročná Amelinová podľahla zraneniam v nemocnici v meste Dnipro.

Viktoria Amelinová po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odložila svoju publikačnú činnosť bokom a začala sa venovať dokumentovaniu vojnových zločinov, pracovala s deťmi alebo pomáhala v oblastiach neďaleko frontových línií, píše The Guardian.

K raketovému útoku na pizzeriu v Kramatorsku došlo koncom júna. Zranenia utrpelo viac ako 60 ľudí. Ukrajinské úrady následne zadržali muža podozrivého z toho, že pri útoku napomáhal Rusku.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dodal, že útok poškodil 18 viacpodlažných budov, 65 domov, päť škôl, dve škôlky a rekreačné zariadenie.

Spisovateľka Amelinová sa v zasiahnutej pizzerii nachádzala spolu s delegáciou troch kolumbijských novinárov, ktorí pri útoku taktiež utrpeli zranenia.