Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útoky Talibanu na západe Afganistanu si vyžiadali najmenej 17 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, ako militanti vypovedali prímerie platné počas sviatku na záver pôstneho mesiaca ramadán.

Kábul 20. júna (TASR) - Najmenej 17 príslušníkov afganských bezpečnostných síl prišlo v noci na stredu o život, keď hnutie Taliban zaútočilo na ich pozície v západoafganskej provincii Faráh. Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, ako militanti vypovedali prímerie platné počas sviatku na záver pôstneho mesiaca ramadán.

Terčom prvej série útokov boli dva kontrolné posty v okrese Bálá Bulúk. Zahynulo pri nich 12 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Taliban zaútočil aj na kontrolné stanovište v okrese Džovand v blízkosti hranice s Iránom, pričom zabil piatich afganských vojakov.

Agentúra DPA uviedla, že milióny Afgancov si počas uplynulého víkendu užívali prímerie a spoločne slávili moslimský sviatok prerušenia pôstu íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Médiá vtedy prinášali surrealistické scény bratania sa vládnych úradníkov s ozbrojencami Talibanu. Prímerie bolo prvým odvtedy, ako Taliban v Afganistane v roku 2001 prišiel o moc.

Hoci afganský prezident Ašraf Ghaní v mene vedenia krajiny predĺžil trvanie prímeria a požiadal Taliban, aby urobil to isté, militanti jeho žiadosť odmietli.