Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Berlíne sa konali razie súvisiace s krádežou zlatej mince

Na archívnej snímke z 8. decembra 2010 kanadská 100-kilogramová zlatá minca je vystavená v Bodeho múzea v Berlíne. Nemecká polícia vykonala v stredu 16. decembra 2020 razie v zhruba desiatich súkromných príbytkoch a klenotníctvach v Berlíne. Súviseli s podozrením z výroby falošných mincí z ukradnutého a roztaveného zlata. Akcia mala podľa magazínu Der Spiegel spojitosť s krádežou 100-kilogramovej zlatej mince, ktorá bola odcudzená z Bodeho múzea v Berlíne v marci 2017. "Šance, že nájdeme zvyšky (ukradnutej) zlatej mince, sú 50 na 50," povedal jeden z vyšetrovateľov. Foto: TASR/AP

Zlatá minca, ktorá vážila takmer 100 kilogramov, bola odcudzená z Bodeho múzea v Berlíne v marci 2017.

Berlín 16. decembra (TASR) - Nemecká polícia vykonala v stredu razie v zhruba desiatich súkromných príbytkoch a klenotníctvach v Berlíne. Súviseli s podozrením z výroby falošných mincí z ukradnutého a roztaveného zlata. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov.

Akcia mala podľa magazínu Der Spiegel spojitosť s krádežou 100-kilogramovej zlatej mince, ktorá bola odcudzená z Bodeho múzea v Berlíne v marci 2017. "Šance, že nájdeme zvyšky (ukradnutej) zlatej mince, sú 50 na 50," povedal jeden z vyšetrovateľov.

Polícia a prokuratúra v nemeckej metropole vo vyhlásení uviedli, že zaistené boli falošné mince, nástroje na výrobu falzifikovaných mincí a päťciferná peňažná hotovosť. Dodali, že získané dôkazy ešte vyhodnocujú. Razie mali byť súčasťou vyšetrovania jednotlivcov podozrivých zo získania ukradnutých predmetov a následnej výroby falzifikátov pre komerčné účely. Osem podozrivých osôb je vo veku 14-51 rokov a ide o občanov rôznych krajín.

Obrovská 24-karátová minca, ktorú ukradli z berlínskeho Bodeho múzea a dodnes ju nenašli, mala hodnotu 3,75 milióna eur. Vo februári súd v nemeckom hlavnom meste odsúdil dvoch mužov na štyri a pol roka odňatia slobody v súvislosti s týmto trestným činom. Ide o členov arabskej rodiny, ktorá je miestnej polícii známa ako súčasť scény organizovaného zločinu. Trest väzenia v rozsahu tri roky a štyri mesiace dostal aj bývalý ochrankár, ktorý zlodejom napomáhal.