Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V bulharskom autobuse s izraelskými turistami vybuchla bomba

Výbuch v Burgase. Foto: TASR/AP Photo

Skupina slovenských turistov bola 20 až 30 metrov od miesta, kde došlo k výbuchu autobusu.

Sofia 18. júla (TASR) - Výbuch v autobuse s izraelskými turistami v bulharskom Burgase, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a desiatky utrpeli zranenia, zapríčinila bomba.

Potvrdil to dnes pre agentúru Reuters bulharský minister zahraničných vecí Nikolaj Mladenov. Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že priamo na mieste zahynulo päť osôb a šiesta zomrela po prevoze do nemocnice. Celkovo hospitalizovali 32 zranených. Podľa izraelských médií prišlo o život až sedem ľudí.

Polícia oznámila, že išlo o teroristický útok a došlo k stratám na ľudských životoch. Nepotvrdila však zatiaľ počet mŕtvych, ani ich národnosť. Medzi kriticky zranenými bol aj bulharský šofér autobusu, informovala tlačová agentúra novinite.

Podľa jednej svedkyne výbuch nastal po tom, ako pravdepodobne samovražedný útočník nastúpil do autobusu. Po výbuchu sa na okolí vznietilo niekoľko autobusov a áut.

Podľa správ bol autobus plný izraelských tínedžerov. Zranených previezli do okolitých nemocníc a letisko v Burgase uzavreli. Lety presmerovali na letisko vo Varne.

Izraelskí turisti boli cieľmi útokov v minulosti napríklad v Indii, Thajsku a Azerbajdžane, pripomína agentúra AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pripísal zodpovednosť za explóziu autobusu Iránu a prisľúbil tvrdú reakciu. Podľa Netanjahua všetky stopy vedú do Iránu a v posledných mesiacoch došlo k pokusom ublížiť Izraelčanom v Thajsku, Indii, Gruzínsku, Keni, na Cypre i inde.

"Presne 18 rokov po teroristickom útoku na centrum židovskej komunity v Argentíne, vraždiaci iránsky terorizmus pokračuje v ubližovaní nevinným ľuďom. Toto je iránska teroristická ofenzíva, ktorá sa rozširuje do celého sveta," uviedol Netanjahu.

Slováci neutrpeli zranenia

Výbuch v Burgase
Foto: TASR/AP Photo
Pri výbuchu v autobuse s izraelskými turistami na letisku v bulharskom Burgase neutrpel dnes zranenia žiadny občan SR, informoval TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.

Skupina slovenských turistov bola v čase explózie v príletovej hale, kde čakali na batožinu.

Boli 20 až 30 metrov od miesta, kde došlo k výbuchu autobusu, pri ktorom prišlo o život šesť ľudí. Na letisku sa nachádzalo odhadom 250 slovenských turistov, uviedol Gandel.


Biely dom čo najdôraznejšie odsúdil útok na Izraelčanov v Bulharsku

Biely dom dnes odsúdil vražedný útok na autobus v Burgase, uviedla tlačová agentúra AP.

Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú "takéto útoky na nevinných ľudí", najmä deti, uviedol tlačový tajomník Bieleho domu Jay Carney. Zároveň povedal, že myšlienky a modlitby amerického prezidenta Baracka Obamu sú s rodinami zranených a zabitých ľudí.

Carney zdôraznil, že USA stoja pri izraelskom a bulharskom ľude. Dodal, že Washington pracuje na tom, aby získal všetky fakty o prípade, ale americký záväzok k bezpečnosti Izraela zostáva neochvejný.

Izraelský minister obrany Ehud Barak potvrdil, že traja Izraelčania a "možno viacerí" pri útoku zahynuli. Pohrozil, že bezpečnostné zložky Izraela budú konať so všetkou silou, aby dostihli páchateľov tohto útoku a tých, čo ich poslali.

Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov povedal, že pri zámernom útoku na letisku v Burgase zahynuli najmenej štyria ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia, informovala DPA. Podľa izraelských médií prišlo o život až sedem ľudí.

Polícia vyšetruje dve možné príčiny výbuchu - buď bola výbušnina umiestnená do autobusu pred nástupom turistov, alebo boli výbušniny v batožine, citoval Cvetanova bulharský rozhlas BNR.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle útok v Burgase tiež čo najostrejšie odsúdil. Povedal, že je zhrozený a zdôraznil, že páchatelia tohto činu "musia byť nájdení" a bratí na zodpovednosť.