Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V českej vláde skončil minister spravodlivosti Jiří Pospíšil

Český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil Foto: TASR

O novom šéfovi rezortu spravodlivosti by sa podľa Nečasa malo rozhodnúť v priebehu týždňa.

Praha 27. júna (TASR) - Prezident ČR Václav Klaus odvolal dnes na návrh predsedu vlády Petra Nečasa šéfa rezortu spravodlivosti Jiřího Pospíšila.

Premiér zdôvodnil odvolanie ministra manažérskym nezvládaním vedenia rezortu v rozpočtovej sfére a pred predstaviteľmi médií zdôraznil, že žiadny člen jeho vlády bez ohľadu na stranícku príslušnosť nemôže rátať s osobitým prístupom.

Pospíšil je podpredsedom Nečasovej Občianskej demokratickej strany (ODS).

Petr Nečas ilustroval svoje zdôvodnenie okrem iného slovami: "Všetci ministri robia veľmi bolestivé škrty, znižujú platy, prepúšťajú ľudí. Pospíšil však navrhol zvýšenie rozpočtu svojho rezortu o jednu miliardu. Moja dôvera v jeho schopnosti manažérsky zvládnuť rezort klesla pod bod mrazu," cituje slová Petra Nečasa internetový server idnes.cz.

Jiří Pospíšil sa o svojom odvolaní dozvedel podľa vlastných slov pre idnes.cz dnes predpoludním o štvrť na desať, teda len niekoľko desiatok minút pred zverejnením tejto informácie. "Rešpektujem právo premiéra Nečasa vymeniť ministra. Dlhodobo som upozorňoval, že rezortu chýbajú peniaze. Snažil som sa urobiť kus práce, podarilo sa mi presadiť občiansky zákonník a prispieť k očiste štátneho zastupiteľstva. Budem sledovať, kto sa stane mojím nástupcom," uviedol pre idnes.cz odvolaný minister.

Meno nového šéfa rezortu spravodlivosti by podľa Nečasa malo byť známe v priebehu týždňa. Ministerstvo patrí v zmysle koaličnej zmluvy ODS a na tom by sa nič nemalo meniť.

Prvé reakcie znalcov pomerov, analytikov českých médií, hovoria v súvislosti so zdôvodnením odvolania ministra spravodlivosti o zástupnom probléme, za ktorým sa najskôr skrýva snaha dostať na vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe "svojho" človeka.

Opoziční sociálni demokrati sa ústami exministra vnútra Františka Bublana vyjadrili, že Pospíšilovo odvolanie je "ďalším úderom právnemu štátu".