Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Česku vyčíňajú silné búrky, padajú stromy a hasiči ratujú domácnosti

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Kubeš

Výstraha meteorológov platí pre 12 krajov až do stredajšieho rána. Hasiči na Vysočine, v Královohradecku a Pardubicku čerpajú vodu z pivníc a museli hasiť štyri požiare spôsobené bleskom.

Praha 3. júla (TASR) - Cez Českú republiku sa dnes prehnala silná búrka. Výstraha meteorológov platí pre 12 krajov až do stredajšieho rána. Hasiči na Vysočine, v Královohradecku a Pardubicku čerpajú vodu z pivníc a museli hasiť štyri požiare spôsobené bleskom. Na južnej Morave a v Zlínsku zasa padali teplotné rekordy. Kvôli dažďu hladiny niektorých riek dosiahli prvý povodňový stupeň. Informovala o tom spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Veľká búrka sprevádzaná krúpami a prívalovými zrážkami sa popoludní vytvorila v okolí Jihlavy. Búrka mala potom podľa predpovedí smerovať na sever až na severovýchod.

V kraji Vysočina mali hasiči prácu napríklad s popadanými stromami, dokonca boli uzatvorené niektoré cesty.

Po 16. h SELČ hlásili českí meteorológovia ďalší výskyt silných búrok v okrese Hradec Králové. Odborníci upozornili na možný výskyt krúp a prívalových zrážok.

Krátko po 16. h SELČ zapálil blesk strechu rodinného domu v obci Moravské Křižánky, v obci Příseka v Jihlavsku horeli po zásahu blesku drôty vysokého napätia.

Búrka a s ňou spojené prívalové dažde dnes popoludní znovu zaplavili cesty a pivnice domov v Královohradeckom kraji.

Okrem búrok a vetra dnes však panovali aj enormné horúčavy. Na úľavu čakali obyvatelia Juhomoravského a Zlínskeho kraja. Brnianska mestská časť Tuřany hlásila 35,2 stupňa Celzia. Najhorúcejšie bolo v Strážnici na Hodonínsku, až 36,6 stupňa Celzia.

Meteorológovia očakávajú v Česku tvorbu silných lokálnych búrok, ktoré budú sprevádzať zrážky, krúpy a silné nárazy vetra približne 90 kilometrov za hodinu.

Búrky, ktoré sa cez Čechy prehnali v noci nadnes, priniesli desaťtisíce bleskov, polámali stromy, zaplavili cesty a pripravili o elektrinu desiatky domácností. V obci Milín na Příbramsku padali krúpy väčšie než slepačie vajce, napísal web iDNES.cz.