Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V nemeckom Erfurte si pripomenuli masaker na gymnáziu spred 16 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Niekdajší študent gymnázia vtedy v priebehu niekoľkých minút zastrelil 16 ľudí a následne aj sám seba.

Erfurt 26. apríla (TASR) - Študenti, pedagógovia a príbuzní obetí masakru na Gutenbergovom gymnáziu v nemeckom Erfurte si pripomenuli vo štvrtok na krátkej pietnej slávnosti udalosti spred 16 rokov. Niekdajší študent gymnázia vtedy v priebehu niekoľkých minút zastrelil 16 ľudí a následne aj sám seba.

Riaditeľka gymnázia Christiane Altová vyzvala pri tejto príležitosti na solidaritu poškodených pri masakroch na školách na celom svete. Súčasne pripomenula, že po 26. apríli 2002 došlo k podobným zločinom v mnohých ďalších krajinách.

Na pietnej spomienke zazneli za zvukov školského zvona vo štvrtok mená 16 obetí vtedy 19-ročného útočníka, ktorého iba niekoľko týždňov predtým vylúčili z gymnázia. Boli medzi nimi 11 pedagógovia, jedna referentka, jedna sekretárka, jeden policajt a dvaja študenti.

K pamätnej tabuli položili prítomní kvety, informovala tlačová agentúra DPA.

V miestnom kostole Andreaskirche, v ktorom po masakri mnohí hľadali útočisko, si príslušníci policajného zboru, hasiči a záchranári pripomenuli dramatické minúty spred 16 rokov.

Dovtedy najväčšia masakra v povojnovej histórii Nemecka mala za následok zmenu zbrojnej legislatívy - zvýšenie vekovej hranice pre nákup a vlastníctvo zbraní z 18 na 21 rokov u športových strelcov a zo 16 na 18 rokov u poľovníkov.