Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európski poslanci sú v otázke vojenského zásahu v Lýbii nejednotní

Európsky parlament (ilustračná foto) Foto: TASR

Všetci podporujú plán Kofiho Annana, ale viacerí poslanci Európskeho parlamentu už otvorene hovoria, že tento plán je mŕtvy, lebo nemá reálnu možnosť veci zastaviť, tvrdí Eduard Kukan.

Brusel 27. júna (TASR) - Názory na Sýriu sú jednotné v tom, že treba zastaviť násilie. Nie je však zhoda v tom, ako to urobiť, zhodnotil poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan postoje medzinárodnej verejnosti ku dianiu v tejto arabskej krajine.

Dodal, že ak aj sú úvahy o možnej intervencii zvonku, v Európskej únii sú voči takýmto plánom maximálne ostražití. "Minulý týždeň tu boli traja predstavitelia sýrskej opozície na rokovaní zahraničného výboru. Bola to zaujímavá debata a predstavitelia sýrskej opozície hovorili, že treba prijať čo najráznejšie opatrenia, že s režimom Bašára Asada sa nedá rozumne hovoriť a vyjednávať a že on rozumie iba sile," zhodnotil toto stretnutie Kukan v rozhovore pre TASR.

Slovenský europoslanec a člen výboru EP pre zahraničné záležitosti však zároveň upozornil na skutočnosť, že tak ako medzi predstaviteľmi sýrskej opozície nevládne jednota, aj názory medzi europoslancami na riešenie situácie v Sýrii sa rôznia.

"Z tej diskusie bolo jasné, že majú sympatie medzinárodnej verejnosti, všetci chceme zastaviť zbytočné násilie, ale nezhodujeme sa v tom, ako to dosiahnuť," priznal Kukan. Ale dodal, že v EÚ vládne veľká ostražitosť pokiaľ ide o vojenský zásah zvonku a nemožno očakávať, že by sa našla dostatočná podpora na vojenské riešenie.

"Všetci podporujú plán Kofiho Annana, ale viacerí poslanci Európskeho parlamentu už otvorene hovoria, že tento plán je mŕtvy a leží na dne mora. Lebo nemá reálnu možnosť veci zastaviť," opísal Kukan postoj europarlamentu voči situácii v Sýrii, kde vláda aj napriek mierovému plánu pokračuje v krvavých represáliách voči nespokojnému obyvateľstvu.

Slovenský europoslanec v tejto súvislosti uviedol, že veľmi významná bude úloha Ruska a je preto dôležité, aby EÚ získala Rusko na svoju stranu.

"Rusko-čínske veto v Bezpečnostnej rade OSN bráni tvrdšiemu zakročeniu voči sýrskemu režimu, ale Rusko podporuje plán Kofiho Annana a na tom treba stavať, hľadať zhodu," uviedol Kukan. Na druhej strane však pripustil, že aj v EP si dobre uvedomujú, že ak sa niečo dohodne so sýrskou vládou, za chvíľu to prestáva platiť a násilie pokračuje.

Kukan upozornil na možnosť, že ďalší vývoj v Sýrii môže viesť k nepríjemným situáciám, napríklad k sektárskemu násiliu, lebo protiasadovská opozícia nie je zjednotená. A možné dopady takejto situácie vidíme dnes na príklade Líbye, kde ani po páde Kaddáfího neexistuje mierová stabilita. To je tiež jeden z dôvodov, prečo je Európa viac ako opatrná pred nejakými intervenciami zvonku.

Slovenský europoslanec upozornil, že za situácie, keď sa nedarí zaviesť prímerie, sankcie voči sýrskej vláde nepomáhajú a masakre pokračujú aj napriek výzvam na ich zastavenie, treba pokračovať v diskusiách na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

"Sú potrebnejšie intenzívnejšie politické rozhovory. Aby sa našiel spôsob, ktoré by riešil situáciu aj po odchode alebo páde Asada," povedal Kukan.

Slovenský europoslanec spresnil, že Asada nebude také jednoduché vyhnať, lebo má silnú armádu a pre opozíciu nebude vôbec ľahké ho zdolať.

"Predstavitelia sýrskej opozície mali radikálnejšie požiadavky pre dôraznejšiu pomoc, aby opozícia mohla čeliť Asadovi a jeho režimu. Ale vieme, že tam tá jednota opozície nie je silná a preto z našej strany odpovede boli málo komplexné," opísal Kukan rokovania europoslancov s delegáciou sýrskych opozičných síl v Bruseli. Tí sa snažia v zahraničí presadiť názor, že s Asadom sa nedá rokovať a možno ho zničiť jedine silou.