Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zverejnili mená osôb podozrivých zo zostrelenia boeingu nad Donbasom

Pohľad na časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17 pred začiatkom zverejnenia správy Holandskej rady pre bezpečnosť o príčinách havárie boeingu na Ukrajine, 13. októbra 2015 v holandskom meste Gilze-Rijen. Foto: TASR/AP

Ako prví sa s nimi oboznámia príbuzní 298 usmrtených, potom bude nasledovať brífing pre médiá.

Haag/Moskva 19. júna (TASR) - Holandská televízia NPO zverejnila v utorok mená štvorice mužov, ktorí sa v júli 2014 mohli podieľať na zostrelení dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou. Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Tieto mená sa podľa Echa nachádzajú v správe o nových poznatkoch vo vyšetrovaní pádu lietadla Boeing 777 z júla 2014, ktorú v stredu zverejní Spoločný vyšetrovací tím (JIT) vedený Holanďanmi. Ako prví sa s nimi oboznámia príbuzní 298 usmrtených, potom bude nasledovať brífing pre médiá.

Echo Moskvy s odvolaním sa na holandskú televíznu stanicu NPO 2 uviedlo, že podľa vyšetrovateľov sú podozrivými osobami príslušníci ruskej armády Sergej Mučkajev, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov.

Mučkajev bol televíziou NPO 2 označený za veliteľa 53. protiletadlovej raketovej brigády z Kurska. Podľa investigatívnej skupiny Bellingcat tejto brigáde patril raketový systém BUK, ktorý údajne zostrelil malajzijský boeing.

Dubinskij je údajne v spise JIT označený za kľúčového organizátora presunu systému protivzdušnej obrany BUK do Donbasu.

Pulatov je podľa ruského denníka Novaja gazeta osobou, ktorá Buk "priamo sprevádzala".

Posledným z podozrivých je občan Ukrajiny Ivan Bezjazykov, ktorý je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady - jeho meno figuruje v databáze portálu Mierotvorca (Myrotvorec), do ktorej jej autori zaraďujú "proruských propagandistov a nepriateľov Ukrajiny".

Boeing 777 smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK 17. júla 2014, keď sa lietadlo pohybovalo nad územím východnej Ukrajiny, ovládanej proruskými separatistami, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Holandsko a Austrália v máji 2018 informovali, že raketu vystrelila ruská armádna brigáda. Rusko dôrazne popiera účasť na zostrelení a namiesto toho obviňuje z tragédie Kyjev.

Súd v kauze letu MH17 sa začne v marci 2020


Holandsko v súvislosti so zostrelením dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou obviní štyri podozrivé osoby. Súdny proces s nimi sa začne 9. marca 2020.

Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na príbuzných obetí, ktorí sa ako prví oboznámili s obsahom najnovšej správy Spoločného vyšetrovacie tímu (JIT), vedeného Holandskom.

Agentúra TASS medzičasom uviedla, že podľa vyjadrenia príbuzných sú medzi podozrivými traja ruskí občania a jeden Ukrajinec.

Silene Fredrikszová, ktorej syn a nevesta zahynuli pri zostrelení lietadla a ktorá sa tiež oboznámila so správou JIT, pred novinármi dodala, že podozrivé osoby budú v súvislosti so zostrelením lietadla obvinené z vraždy.

Novinári sa s najnovšími závermi JIT zoznámia na brífingu, ktorý sa bude konať ešte v stredu.

Mená podozrivých osôb už v utorok večer zverejnila holandská televízia NPO, informovala v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa vyšetrovateľov sú podozrivými osobami príslušníci ruskej armády Sergej Mučkajev, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov.

Mučkajev bol televíziou NPO 2 označený za veliteľa 53. protilietadlovej raketovej brigády z Kurska. Podľa investigatívnej skupiny Bellingcat tejto brigáde patril raketový systém BUK, ktorý údajne zostrelil malajzijský boeing.

Dubinskij je údajne v spise JIT označený za kľúčového organizátora presunu systému protivzdušnej obrany BUK do Donbasu.

Pulatov je podľa ruského denníka Novaja gazeta osobou, ktorá Buk "priamo sprevádzala".

Kremeľ odmieta komentovať najnovšie závery vyšetrovania


Kremeľ sa nebude vyjadrovať k medializovaným záverom vyšetrovania okolností pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny z júla 2014. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa Moskva vyjadrí až po oboznámení sa so správou Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) vedeného Holandskom.

Peskov zároveň pripomenul pozíciu Ruska v súvislosti s vyšetrovaním.

"Rusko sa na ňom nemohlo zúčastniť, hoci od samého začiatku, od prvých dní po tejto tragédii, prevzalo iniciatívu a snažilo sa stať súčasťou tohto vyšetrovania tejto strašnej katastrofy," uviedol Peskov a dodal, že "náš postoj k tomuto vyšetrovaniu je preto veľmi dobre známy".

JIT vo svojej najnovšej správe uviedol mená štyroch osôb podozrivých z účasti na havárii boeingu na východe Ukrajiny. Má ísť údajne o troch Rusov a jedného Ukrajinca.

Pozostalí po obetiach sa s obsahom správy JIT v stredu oboznámili ako prví, až po nich sa nové zistenia dozvedia novinári.

Silene Fredrikszová, ktorej syn a budúca nevesta zahynuli pri zostrelení lietadla, v stredu pred novinármi uviedla, že podozrivé osoby budú v súvislosti so zostrelením lietadla obvinené z vraždy. Súd sa začne 9. marca 2020.

"Som rada, že sa proces konečne začne a že mená boli oznámené. Je to začiatok. Som spokojná," uviedla Fredrikszová.

Na otázku, či ona osobne niekoho viní z leteckej havárie, Fredrikszová odpovedala, že ruského prezidenta Vladimira Putina, "pretože to umožnil. Vytvoril túto situáciu. On je hlavným zodpovedným".

JIT vydá medzinárodné zatykače na troch Rusov a Ukrajinca


Spoločný vyšetrovací tím (JIT) v stredu oznámil, že vydá medzinárodné zatykače na troch Rusov a jedného Ukrajinca podozrivých v súvislosti so zostrelením lietadla typu Boeing počas jeho letu nad východom Ukrajiny v júli 2014.

JIT uviedol, že bude stíhať ruských štátnych príslušníkov Igora Girkina, známeho aj pod menom Strelkov, Sergeja Dubinského a Olega Pulatova, ako aj ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to v súlade s holandským právom.

Hlavný veliteľ holandskej národnej polície Wilbert Paulissen na tlačovej konferencii v Nieuwegeine v stredu informoval, že "dnes vydáme medzinárodný zatykač na prvých podozrivých, ktorých budeme trestne stíhať".

Holandský prokurátor Fred Westerbeke povedal, že štvorica podozrivých sa pred súdom bude zodpovedať za to, že na východnú Ukrajinu dopravili systém BUK, z ktorého vystrelená raketa zasiahla lietadlo s 298 ľuďmi na palube. Všetci cestujúci zomreli.

JIT vlani v máji uviedol, že protilietadlová raketa BUK, ktorá zasiahla Boeing 777, sa nachádzala vo výzbroji 53. brigády protivzdušnej obrany z mesta Kursk na juhozápade Ruska.

Spoločný vyšetrovací tím (JIT) v stredu oznámil, že nebude od Ruska požadovať vydanie podozrivých v prípade zostrelenia dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou, "pretože ruská ústava, podobne ako ukrajinská, zakazuje vydávanie svojich občanov". Informovala o tom agentúra Interfax.

Prokurátor Fred Westerbeke dodal, že JIT by napriek tomu uvítal, keby Ruská federácia podozrivých vydala.

Westerbeke tiež vyzval Moskvu, aby spolupracovala s vyšetrovateľmi. Holandsko sa podľa neho na Ruskú federáciu obráti so žiadosťou, aby tamojšie orgány vypočuli podozrivých. "Budeme tiež formálne apelovať na Ukrajinu, aby vypočula ukrajinského podozrivého," dodal.

Stoltenberg privítal vyšetrovaciu správu o vinníkoch


Severoatlantická aliancia v stredu privítala oznámenie Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), že v súvislosti so zostrelením letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou v júli 2014 budú trestne stíhaní štyria podozriví.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to označil za dôležitý míľnik v úsilí odhaliť úplnú pravdu o zabití 298 ľudí zo 17 krajín, ktorí sa nachádzali na palube lietadla.

"Mám úplnú dôveru v nezávislosť a profesionalitu vyšetrovania a v holandský právny systém. Ako jasne uviedla aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov, všetky krajiny by mali spolupracovať na úsilí o stanovenie pravdy, spravodlivosti a zodpovednosti," uviedol šéf Aliancie v správe pre médiá.

Holandská televízna stanica NPO 2 v utorok uviedla, že podľa vyšetrovateľov sú osoby podozrivé zo zostrelenia civilného lietadla príslušníci ruskej armády Sergej Mučkajev, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov. Posledným z podozrivých je občan Ukrajiny Ivan Bezjazykov, ktorý je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady.

Girkin a Dubinskij nebudú vypovedať


Bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Igor Girkin, známy aj pod menom Strelkov, v stredu vyhlásil, že nebude vypovedať v prípade havárie malajzijského lietadla Boeing 777, ku ktorej došlo v Donbase pred piatimi rokmi a zahynulo pri nej všetkých 298 ľudí na palube.

"Domobrana s tým (haváriou) nemá nič spoločné. Nechcem sa k tomu ani vyjadriť, ani ja ani iní povstalci s tým nemáme nič spoločné," povedal Girkin podľa agentúry Interfax.

Svedčiť údajne nemieni ani ďalší podozrivý — bývalý šéf spravodajskej služby DĽR Sergej Dubinskij. Ľudia z jeho okolia v rozhovore pre Interfax uviedli, že "niet o čom" vypovedať.

"Sergej sa stiahol v roku 2014 a odvtedy žije v Rusku. Nemá nič spoločné s boeingom, nezaoberá sa vojenskými záležitosťami, žije si svoj život," povedal jeho predstaviteľ.

Podľa zistení organizácie Bellingcat, ktorá sa prípadom zostreleného boeingu tiež zaoberá, Dubinskij bol jedným z organizátorov prepravy ruského raketového systému BUK do Doneckej oblasti.

Dubinskij bol podriadený Girkinovi a bol známy aj pod bojovým menom Chmuryj (Zamračený).

Okrem Strelkova a Dubinského holandská prokuratúra v súvislosti s kauzou letu MH17 podozrieva a vznesie obvinenie aj proti ruskému občanovi Olegovi Pulatovovi a občanovi Ukrajiny Leonidovi Charčenkovi.

Pulatov, známy pod prezývkou Giurza (Zmija) a Chalif, je podľa Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) považovaný za zástupcu Dubinského a bol pri prevoze systému BUK. Charčenko, alias Krot (Krt), bol šéfom rozviedky DĽR a jedným z koordinátorov prepravy systému BUK.

JIT: Rusko má informácie o okolnostiach letu MH17, ale nespolupracuje


Spoločný vyšetrovací tím (JIT) je presvedčený, že Rusko má všetky informácie o okolnostiach pádu lietadla typu Boeing, ku ktorému došlo v júli roku 2014 v Doneckej oblasti, ale odmieta pomôcť pri vyšetrovaní.

Predstavitelia JIT v stredu na tlačovej konferencii v holandskom Nieuwegeine uviedli, že raketový systém BUK, z ktorého bolo lietadlo zostrelené, bol presunutý z Ruska na Ukrajinu. "A oni (Rusi) to vedeli a nám tieto informácie nedali. Ja by som v takom prípade nehovoril o spolupráci," zdôraznil člen JIT podľa agentúry Interfax.

Vyšetrovatelia majú informácie o rakete, ktorá zostrelila lietadlo, ako aj údaje z radarov, ale to nestačí, povedal hovorca JIT Wilbert Paulissen. Vysvetlil, že z toho sa nedá vyvodiť, z ktorého zariadenia bola raketa vystrelená. Zároveň však uviedol, že "neexistencia dôkazov nie je dôkazom ich neprítomnosti". Dodal, že holandská prokuratúra sa spolieha na svojich odborníkov a ich zistenia, ktoré budú prezentované na súde.

Holandský prokurátor Fred Westerbeke na brífingu priznal, že vyšetrovatelia stále nepoznajú všetky okolnosti, pričom práve v tejto veci narážajú na neochotu Ruska spolupracovať. Ide napríklad o rok trvajúce čakanie na objasnenie presunov systému BUK, ktorý majú vyšetrovatelia zachytený aj na videozáznamoch.

JIT v stredu oznámila, že má v úmysle zistiť, kto dal príkaz na presunu systému BUK na Ukrajinu a aký ďalší rozkaz bol v súvislosti s ním vydaný.

JIT v stredu oznámil, že podozrivými v kauze sú občania Ruska Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Holandská prokuratúra žiada ich zatknutie. Ich vydanie nebude požadovať, pretože je v rozpore s právnymi predpismi Ukrajiny a Ruska. Na obe krajiny sa však holandská prokuratúra obráti so žiadosťou, aby podozrivých vypočuli.

Súdny proces v tejto kauze sa začne 9. marca 2020 v Holandsku.

Rusko od začiatku popiera svoju účasť na tejto katastrofe a zodpovednosť za ňu. Súčasne obviňuje medzinárodný vyšetrovací tím z ignorovania údajov poskytnutých ruskou stranou.