Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Indonézii je do 40 a v Thajsku vyše 10 Slovákov, sú mimo ohrozenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oblasť Indonézie postihla séria mohutných otrasov. Nedošlo však k presunom morského dna, preto nevznikla veľká vlna cunami.

Bratislava/Jakarta 11. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí SR dnes potvrdilo, že v Indonézii sa v súčasnosti nachádza 37 slovenských občanov, ktorí však nie sú v zemetrasením postihnutej oblasti.

V Thajsku je 11 slovenských občanov, slovenské veľvyslanectvo v Bangkoku sa s nimi snaží skontaktovať. Nie sú však informácie, že by sa nachádzali na miestach možného dosahu cunami, spresnilo MZV SR.

Svetové agentúry medzitým informovali, že v Indonézii, Indii a oblasti Indického oceánu odvolali varovanie pred cunami po sérii zemetrasení, ktoré zasiahli západné pobrežie Indonézie, pričom najsilnejší otras mal magnitúdu 8,6.

MZV SR je od začiatku v kontakte so zastupiteľskými úradmi v potenciálne ohrozenej oblasti, pričom je priebežne informované o priebehu mimoriadnej udalosti a o stave slovenských občanov, uvádza sa vyhlásení ministerstva.

Miestne indonézske médiá informovali o malých vlnách cunami v provincii Aceh a na ostrove Nias. Malé, približne meter veľké vlny cunami už dnes zasiahli aj západné pobrežie Sumatry.

Oblasť Indonézie postihla séria mohutných otrasov. Najprv došlo na Sumatre k zemetraseniu s magnitúdou 8,6, potom nasledoval silný dotras s magnitúdou 8,2 a ďalšie menšie dotrasy. Nedošlo však k presunom morského dna, preto nevznikla veľká vlna cunami.