Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang, úrady uzavreli letisko v Manade

Sopk Ruang. Foto: TASR/AP

Pri erupcii vychrlila popol do výšky takmer dvoch kilometrov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jakarta 30. apríla (TASR) - Sopka Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi v utorok vybuchla už druhýkrát za uplynulé dva týždne. Pri erupcii vychrlila popol do výšky takmer dvoch kilometrov a miestne úrady preto uzavreli letisko v meste Manado. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Indonézska geologická služba následne zvýšila varovanie pred sopečnou činnosťou na ostrove Sulawesi na najvyšší stupeň a vyzvala ľudí, aby sa zdržiavali najmenej šesť kilometrov od krátera sopky.

Medzinárodné letisko Sama Ratulangiho v Manade je od sopky Ruang vzdialené asi 95 kilometrov. Uzavreté bolo pre zníženú viditeľnosť a nebezpečenstvo, ktoré predstavuje sopečný popol pre prúdové motory lietadiel.

Popol zahalil mestá a obce v okolí vulkánu vrátane Manada, hlavného mesta provincie Severné Sulawesi, v ktorom žije viac ako 430.000 ľudí.

Sopka Ruang vybuchla naposledy 17. apríla, indonézske úrady vtedy evakuovali viac ako 11.000 ľudí. Panovali tiež obavy, že pri väčšej erupcii sa časť sopky môže zrútiť do mora a spôsobiť cunami. Pred týmto scenárom varovala indonézska geologická služba aj po najnovšej erupcii.

Indonézia je rozľahlé súostrovie a seizmická a vulkanická aktivita je tu pomerne častá. Nachádza sa na na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu. Ruang s nadmorskou výškou 725 metrov patrí medzi približne 130 aktívnych sopiek v Indonézii.