Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne desaťtisíce veriacich prisahali vernosť vláde

Žena kráča okolo kresby s členmi iránskych dobrovoľníckych polovojenských síl Basij v centre Teheránu. Státisíce Iráncov vyšli v stredu do ulíc po celej krajine, aby vyjadrili podporu vláde. Islamská republika má totiž za sebou už šesť dní trvajúcu vlnu protivládnych protestov. Násilné protesty sprevádzané výtržnosťami majú doposiaľ na svedomí najmenej 22 životov. Stovky ľudí boli zadržané. Foto: TASR/AP

Imám Ahmad Chatámí počas piatkových modlitieb na teheránskej univerzite vyzval na prísne potrestanie tých, ktorí sú za vyvolanie protestov zodpovední.

Ankara 5. januára (TASR) - Desaťtisíce veriacich v celom Iráne prisahali v piatok vernosť súčasnej vláde, ktorá už viac ako týždeň čelí najväčším protivládnym protestom od roku 2009. Z ich podnecovania zároveň obvinili Spojené štáty, napísala agentúra Reuters.

Imám Ahmad Chatámí počas piatkových modlitieb na teheránskej univerzite vyzval na prísne potrestanie tých, ktorí sú za vyvolanie protestov zodpovední, avšak žiadal o zhovievavosť pri zúčtovaní s bežnými ľuďmi, ktorí podľahli americkej propagande.

"Avšak k obyčajným Iráncom, ktorí sa nechali oklamať Američanmi podporovanými výtržníkmi, treba pristupovať s islamskou zhovievavosťou," povedal Chatámí. Ten zároveň vyzval vládu, aby venovala viac pozornosti ľuďom, ktorí majú ekonomické problémy.

Irán zažíva od minulého štvrtka (28. decembra) vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Násilné zrážky si vyžiadali už najmenej 22 mŕtvych a ďalších najmenej 1000 osôb zadržala polícia.