Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Japonsku sa zrútila časť diaľničného tunela, najmenej traja mŕtvi

Dopravný kolaps po havárii tunelu v Japonsku Foto: TASR/AP

Ide o najvážnejší incident svojho druhu od roku 1996, keď pri zrútení tunela zahynulo 20 ľudí.

Tokio 2. decembra (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli dnes pri zrútení diaľničného tunela v strednom Japonsku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie japonských médií.

Bilancia obetí ešte nemusí byť konečná. Prvé správy hovorili o minimálne siedmych nezvestných a dvoch zranených.

Záchranárom sa zatiaľ podarilo nájsť tri mŕtve telá, ďalšie práce však museli prerušiť kvôli obavám zo zrútenia ďalších častí tunela Sasago v prefektúre Jamanaši, vzdialeného asi 80 kilometrov od Tokia.

Ku kolapsu tunela došlo na dôležitom diaľničnom ťahu spájajúcom Tokio so západom Japonska. Podľa prevádzkovateľa diaľnice sa z doposiaľ neznámych príčin zrútila asi 50-60 metrov dlhá časť stropu. Na cestu pritom spadlo okolo 150 betónových panelov.

V tuneli súčasne vypukol požiar, ktorý sa hasičom podarilo uhasiť až po asi troch hodinách. Hustý dym z požiaru výrazne skomplikoval snahy o vyslobodenie ľudí, ktorí zostali uväznení vo vnútri tunela.

Podľa prvých policajných správ sa v čase zrútenia v 4,7 kilometrov dlhom tuneli nachádzalo približne 25 vozidiel a minimálne niektoré z nich zostali zavalené pod troskami. Medzi nimi je aj kamión, ktorého vodič telefonicky požiadal o pomoc.