Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Kanade zadržali 3 Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kráľovská kanadská jazdná polícia uviedla, že v prípade stále prebieha vyšetrovanie a nemôže tak uviesť bližšie informácie o podstate dôkazov alebo motíve.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ottawa 4. mája (TASR) - Kanadská polícia v piatok oznámila, že zadržala troch ľudí, ktorí sú občanmi Indie, v súvislosti s vlaňajšou vraždou sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara. Zároveň uviedla, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP a Reuters.

Kráľovská kanadská jazdná polícia uviedla, že v prípade stále prebieha vyšetrovanie a nemôže tak uviesť bližšie informácie o podstate dôkazov alebo motíve.

Kanadská verejnoprávna CBC s odvolaním sa súdne dokumenty už skôr informovala, že traja zadržaní muži čelia obvineniam z vraždy prvého stupňa a zo sprisahania. Podľa dokumentov boli obvinení v deň Nijjarovej smrti strelcami, vodičmi a pozorovateľmi, píše agentúra AFP.

CBC tiež uviedla, že polícia vyšetruje aj možnú súvislosť s ďalšími troma vraždami, vrátane vraždy 11-ročného chlapca v Edmontone.

Nijjar emigroval do Kanady v roku 1997 a v roku 2015 získal kanadské občianstvo. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu pre náboženskú menšinu sikhov vyčleneného z Indie. Indický aktivista zomrel vlani v júni, keď ho dvaja maskovaní útočníci zastrelili na parkovisku sikhského chrámu neďaleko Vancouveru.

India obvinila v minulosti Nijjara z terorizmu a sprisahania s cieľom vykonať vraždu.

Nijjarova smrť vyvolala diplomatickú roztržku medzi Kanadou a Indiu, pričom kanadský premiér Justin Trudeau vlani septembri verejne spojil indickú spravodajskú službu so smrťou tohto aktivistu.

India tieto obvinenia odmieta ako absurdné a v reakcii na ne obmedzila víza pre Kanaďanov a prinútila Kanadu, aby z Indie stiahla svojich diplomatov.