Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V kauze úmrtia 71 migrantov v kamióne sa súd oboznámil s posudkami

Na snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z lekárskeho posudku vyplynulo, že po uzatvorení dverí nákladového priestoru vozidla 26. augusta 2015 ráno o 5.00 h sa najneskôr do troch hodín zadusili všetky obete tejto kauzy.

Budapešť 20. septembra (TASR) - Oboznámením sa s rakúskymi odbornými posudkami pokračoval dnes v juhomaďarskom Kecskeméte súdny proces s 11-člennou skupinou prevádzačov, ktorá je obvinená zo zavinenia smrti 71 migrantov, nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute na východe Rakúska.

Podľa agentúry MTI z lekárskeho posudku vyplynulo, že po uzatvorení dverí nákladového priestoru vozidla 26. augusta 2015 ráno o 5.00 h sa najneskôr do troch hodín zadusili všetky obete tejto kauzy.

Rakúsky znalec v posudku uviedol, že ľudia v kamióne neutrpeli žiadne vonkajšie či vnútorné poranenia, vzorky odobraté z vnútorných orgánov jednoznačne svedčia o nedostatku kyslíka. Vylúčil aj možnosť podchladenia, pretože chladiace zariadenie vozidla nefungovalo.

Podľa technického posudku bol v uzavretom nákladovom priestore, ktorý bol určený výhradne na prevoz chladeného tovaru, pre 71 ľudí k dispozícii vzduch iba na pol hodinu.

Počas vyšetrovania prípadu v Maďarsku podrobili maďarské orgány psychiatrickému vyšetreniu štyroch z 11 odsúdených. Z posudku vcelku vyplýva, že ani jeden z obvinených netrpí psychickým ochorením a že všetci si boli plne vedomí možných následkov svojho činu.

Prokurátor žiada doživotný trest pre štyroch obvinených a trest odňatia slobody pre zvyšných prevádzačov.

Pred súdom sa zodpovedá z členstva v prevádzačskej organizácii celkove desať mužov afganského a bulharského pôvodu; štyria z nich - Afganec identifikovaný ako vodca skupiny a traja Bulhari - sú navyše obvinení aj z trestného činu kvalifikovanej vraždy, za čo im hrozí doživotné väzenie. Jedenásty obžalovaný, ktorý pochádza takisto z Bulharska, je stále na úteku a súdia ho v neprítomnosti.

Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi, slúžiace pôvodne potravinárskemu podniku zo Slovenska, nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

Prokuratúra tvrdí, že obžalovaní prepašovali cez Maďarsko smerom do západnej a severnej Európy zhruba 1200 migrantov.

Úvodné pojednávanie sa za mimoriadneho záujmu médií začalo 21. júna čítaním obžaloby. Vynesenie rozsudku sa očakáva ešte tento rok.