Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Kosove odhalili pamätník Albáncom, ktorí cez vojnu zachránili židov

Na snímke pamätník na počesť 23 kosovských Albáncov, ktorí zachránili počas druhej svetovej vojny židov pred holokaustom, odhalili v hlavnom meste Priština v stredu 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Na jeho odhalení sa zúčastnili niektorí potomkovia záchrancov, tamojší politickí predstavitelia i veľvyslanci USA a Nemecka.

Priština 23. augusta (TASR) - V kosovskom hlavnom meste Priština v stredu slávnostne odhalili pamätník s menami 23 kosovských Albáncov, ktorí počas druhej svetovej vojny zachránili židov pred holokaustom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Pamätník s názvom "Múr cti" je umiestnený v jednom z prištinských parkov. Na jeho odhalení sa zúčastnili niektorí potomkovia záchrancov, tamojší politickí predstavitelia i veľvyslanci USA a Nemecka.

Na začiatku vojny žilo v Kosove, ktoré bolo vtedy súčasťou bývalej Juhoslávie, približne 500 židov. Mnohí z nich boli zatknutí, deportovaní do blízkych väzníc alebo nacistami riadených táborov a takmer polovica z nich zahynula. Miestni Albánci pomohli desiatkam židov utiecť; zvyčajne ich odviezli do susedného Albánska.

V súčasnosti žije v kosovskom meste Prizren na západe krajiny 56 židov.

Pamätník ukazuje, že "spomienka na tých, ktorí riskovali svoje životy, aby zachránili svojich blížnych, je tradíciou, ktorá pripomína vzácne, jasné svetlo v jednom z najtemnejších období ľudských dejín", vyhlásil kosovský premiér Albin Kurti.

Avner Šalev, bývalý riaditeľ pamätníka holokaustu Jad va-Šem v Izraeli, považuje Albáncov za "jedinečný prípad v dejinách druhej svetovej vojny".

V každom inom európskom štáte bolo židov po vojne menej alebo boli úplne vyhladení, povedal. Jedinou výnimkou boli "územia, na ktorých žili Albánci - tam bolo po vojne viac židov ako na začiatku vojny", poznamenal.

Kosovo a Izrael sa rozhodli nadviazať diplomatické vzťahy na samite, ktorý v septembri 2020 zorganizoval v Bielom dome vtedajší americký prezident Donald Trump.

Kosovo bolo po USA a Guatemale prvou európskou krajinou - a prvou krajinou s moslimskou väčšinou -, ktorá zriadila svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Slávnostné otvorenie ambasády sa uskutočnilo v marci 2021.