Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Libanone sú v dôsledku protestov pozatvárané obchody a školy

Protivládny demonštrant zapaľuje pneumatiky počas protestu v Bejrúte 18. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Niektorí demonštranti si uprostred ulice postavili stany. V metropole Bejrút pálili odpadky. Mnohé hlavné cesty sú zablokované. Bezpečnostné zložky strážia hlavné vládne inštitúcie.

Bejrút 18. októbra (TASR) - Po celom Libanone zostali v piatok pozatvárané obchody, podniky a školy po tom, ako v krajine náhle vypukli protesty proti hospodárskej politike vlády a vyústili do krízy, píše agentúra DPA.

Protesty sa začali vo štvrtok a pokračovali aj v piatok. Ľudia vyšli do ulíc vyjadriť nespokojnosť so zavedením 20-centového denného poplatku za četovacie služby - vrátane aplikácie WhatsApp.

Minister pre telekomunikácie Mohammed Choucair medzitým v noci na piatok oznámil zrušenie tohto poplatku.

Premiér Saad Harírí by sa mal k situácii vyjadriť v piatok popoludní. Pôvodne sa malo v súvislosti so vzniknutou situáciou uskutočniť aj mimoriadne zasadnutie vlády, ktoré však neskôr zrušili.

Niektorí demonštranti si uprostred ulice postavili stany. V metropole Bejrút pálili odpadky. Mnohé hlavné cesty sú zablokované. Bezpečnostné zložky strážia hlavné vládne inštitúcie.

Počas protestov, ktoré sú jednými z najväčších v Libanone za posledné roky, už zahynuli dvaja ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Iba v centre Bejrútu sa zranilo približne 60 policajtov a viac ako 100 demonštrantov.

Dôvodom vypuknutia nepokojov boli plány vlády zaviesť počas závažnej ekonomickej krízy nové dane. Miestni obyvatelia politikov totiž obviňujú z korupcie a zlého spravovania štátu.

Ďalšie pokračovanie protestov by mohlo Libanon uvrhnúť do politickej krízy s nepredvídateľnými dosahmi na jeho ekonomiku, ktorá sa už dlhodobo nachádza v úpadku, ako poznamenala AP. Niektorí z protestujúcich tvrdia, že zostanú v uliciach až dovtedy, kým nedôjde k odstúpeniu vlády.

Libanon je pod tlakom Svetovej Banky (SB) aj Medzinárodného menového fondu (MMF), aby výmenou za finančnú pomoc zaviedol úsporné opatrenia.