Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Londýne zatkli dvoch členov organizácie ETA

Foto: TASR/Martina Miksová

Britská polícia podľa zatkla Ignacia Lerína Sáncheza a Antonia Troitiňa, ktorého usvedčili z 22 vrážd v 80. rokoch, keď bol členom madridskej bunky ETA.

Madrid 29. júna (TASR) - Britská polícia zadržala dnes v Londýne dvoch členov separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) vrátane muža, ktorého v minulosti uznali vinným z viac ako 20 vrážd, informovalo dnes španielske ministerstvo vnútra.

Piatich podozrivých členov ETA v priebehu tohto týždňa zadržali vo Francúzsku, Španielsku a Británii v rámci novej spoločnej operácie s cieľom zasiahnuť proti separatistickej organizácii, uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Britská polícia podľa oznámenia zatkla Ignacia Lerína Sáncheza a Antonia Troitiňa, ktorého usvedčili z 22 vrážd v 80. rokoch, keď bol členom madridskej bunky ETA, citovala agentúra Reuters. Odsúdený bol dovedna na 2000 rokov väzenia, v roku 2011 ho však prepustili po odslúžení 24 rokov trestu.

Španielsky súd totiž rozhodol, že šesť rokov, ktoré Troitiňo strávil vo vyšetrovacej väzbe, môžu byť považované za súčasť jeho trestu, ktorý podľa španielskej legislatívy nesmie presahovať 30 rokov. Toto rozhodnutie súdu však bolo prehodnotené a na Troitiňa bol vydaný zatykač.

ETA, oslabená zatýkaním väčšiny jej lídrov a slabnúcou podporou v Baskicku, vlani v októbri oznámila, že sa vzdáva ozbrojeného boja, ktorý trval takmer 40 rokov a vyžiadal si viac ako 800 obetí na životoch.

Španielska vláda však odmietla so separatistami rokovať o definitívnom ukončení konfliktu a nástojila na tom, aby sa ETA rozpustila a odovzdala zbrane. Počas tohto roka zadržali doposiaľ 16 jej členov, prevažne vo Francúzsku a Španielsku.