Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Mali zaznamenali najmenej 600 prípadov a 21 obetí horúčky dengue

Komáre môžu prenášať vírusy vrátane horúčky dengue, žltej zimnice, chikungunya a Zika. Horúčka dengue je na vzostupe v Mali, kde úrady tento týždeň hlásia nové infekcie a úmrtia na vírus. Foto: TASR/AP

Horúčka dengue (hemoragická horúčka) je vírusové ochorenie, ktoré šíria komáre.

Bamako 6. decembra (TASR) – Horúčka dengue sa v Mali šíri a pribúdajú nové prípady a obete. Ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že do pondelka zaznamenalo už 600 prípadov a 21 obetí ochorenia. TASR informuje na základe správ agentúry AP.

Malijská vláda zatiaľ oficiálne nezverejnila žiadne počty nakazených ani obetí, rovnako neuviedla, či o pomoc požiadala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Prípadná epidémia tohto ochorenia by výrazne zhoršila zlú humanitárnu situáciu v krajine.

Horúčka dengue (hemoragická horúčka) je vírusové ochorenie, ktoré šíria komáre. Príznaky pripomínajú chrípku, v ťažkých prípadoch vyvoláva aj bolesť kĺbov, opuch uzlín, silné krvácanie a smrť. Nie je známa žiadna špecifická liečba, WHO odporúča prevenciu v podobe dvoch vakcín.

Zvyčajne sa vyskytuje vo vlhkom prostredí. V Mali ležiacom v suchej subsaharskej oblasti Sahel bolo ochorenie po prvý raz zaznamenané v roku 2008, ďalšie prípady sa objavili aj v rokoch 2017 a 2019.

WHO v auguste oznámila prvý výskyt ochorenia aj v Čade, kde sa objavilo niekoľko desiatok prípadov. Čad je tiež sahelským štátom so suchým podnebím. Horúčka dengue sa vyskytla aj v štáte Burkina Faso a Senegale. WHO tento rok zaznamenala aj 300.000 prípadov horúčky dengue v Bangladéši a približne štyri milióny prípadov v Severnej a Južnej Amerike.