Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Moskve sa konal povolený protest na podporu Golunova

Na snímke Ivan Golunov. Foto: TASR/AP

Ivan Golunov pracuje pre spravodajský portál Meduza a venuje sa odhaľovaniu korupcie.

Moskva 16. júna (TASR) - Približne 1600 ľudí sa v nedeľu zišlo v Moskve na úradne povolenej demonštrácii proti policajnej svojvôli a potlačovaniu slobody médií. Informovala o tom agentúra DPA.

Účastníci protestu vyjadrovali podporu investigatívnemu novinárovi Ivanovi Golunovi, ktorého minulý týždeň zadržali pre podozrenie z pokusu o nelegálny predaj omamných látok.

Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — ho napokon v utorok nečakane prepustili a zbavili obvinení.

Nedeľňajšia demonštrácia bola zvolaná Ruským zväzom novinárov. Niektorí z účastníkov upozorňovali na prípady regionálnych ruských žurnalistov, ktorých zadržali podobne ako Golunova.

Samotný Ivan Golunov, ktorý sa podľa vlastných slov obáva o svoju bezpečnosť, sa na zhromaždení nezúčastnil, hoci ho organizátori pozvali.

Podľa DPA sa očakávalo, že na protest príde až 20.000 ľudí. Čo spôsobilo výrazne nižšiu účasť, nebolo bezprostredne jasné.

V stredu 12. júna sa konal v Moskve nepovolený protest na podporu Golunova, na ktorom polícia zadržala vyše 500 ľudí vrátane opozičného politika Alexeja Navaľného.

Ivan Golunov pracuje pre spravodajský portál Meduza a venuje sa odhaľovaniu korupcie. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v súvislosti s Golunovovým prípadom odvolal z funkcií dvoch generálov polície.