Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zadržali troch ľudí podozrivých zo špionáže pre Čínu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Obvinili ich zo zhromažďovania informácií o technológiách, ktoré by sa dali použiť na vojenské účely.

Berlín 22. apríla (TASR) - Vyšetrovatelia na západe Nemecka zatkli v pondelok troch nemeckých občanov pre podozrenie zo špionáže pre Čínu, uviedla prokuratúra. Obvinili ich zo zhromažďovania informácií o technológiách, ktoré by sa dali použiť na vojenské účely. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zadržanú trojicu vo vyhlásení identifikovali iba ako Herwiga F., Inu F. a Thomasa R., pričom posledného menovaného prokurátori opísali ako agenta - zamestnanca čínskeho ministerstva pre štátnu bezpečnosť.

Podľa nemeckých prokurátorov existuje "silné podozrenie, že pracovali pre čínsku tajnú službu" v období od júna 2022. Pekingu údajne poskytli technológie, ktoré mohli byť použité na vojenské účely.

Podozriví prostredníctvom svojej spoločnosti uzavreli dohodu o spolupráci s nemenovanou univerzitou v Nemecku. Súčasťou kontraktu bola príprava štúdie pre čínskych zmluvných partnerov o častiach strojov, ktoré sa môžu používať na prevádzku výkonných lodných motorov určených napríklad pre bojové plavidlá.

Vo vyhlásení spolkových prokurátorov sa uvádza, že trojica tiež zakúpila špeciálny laser z Nemecka v mene a za úhradu od čínskeho ministerstva a bez povolenia ho vyviezla do Číny.

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovalo, dodáva agentúra Reuters.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz minulý týždeň navštívil Čínu, kde apeloval na Peking, aby zaručil nemeckých firmám rovnaký prístup na trh. Tlmočil tiež znepokojenia Európskej únie v súvislosti s čínskymi hospodárskymi politikami a podporou Ruska.