Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

TV REPORTÁŽ: V okolí sopky Kilauea spozorovali desivé modré plamene

Vedci na Havaji zachytili zábery nezvyčajných modrých metánových plameňov horiacich v trhlinách na zemskom povrchu, kým v pozadí chrlila lávu sopka Kilauea. Foto: TASR/AP

Fotografie a videozáznam tohto javu predstavujú v súvislosti s erupciou havajskej sopky novú dimenziu.

Honolulu 24. mája (TASR) - Vedci na Havaji zachytili zábery nezvyčajných modrých metánových plameňov horiacich v trhlinách na zemskom povrchu, kým v pozadí chrlila lávu sopka Kilauea. Informuje o tom agentúra AP.


Výskumník americkej geologickej služby USGS Jim Kauahikaua reportérom povedal, že modré plamene počas erupcie sopky videl počas svojej vedeckej kariéry len druhýkrát a označil to za "dramatické a desivé", píše AP.





Fotografie a videozáznam tohto javu predstavujú v súvislosti s erupciou havajskej sopky novú dimenziu. Kilauea produkuje metán vtedy, keď horúca láva prikryje a spáli rastliny a stromy. Plyn sa na povrch dostane cez praskliny v zemi.



Metán môže prenikať cez trhliny aj vo vzdialenosti niekoľko metrov od lávy. Plyn môže spôsobiť explózie v prípade, že zostane uväznený pod zemou a dôjde k jeho vznieteniu, upozornila Wendy Stovallová z USGS.

Vulkán, ktorý začal vybuchovať pred dvoma týždňami, sa nachádza na ostrove Havaj - nazývanom tiež Veľký ostrov, pretože je z ôsmich hlavných Havajských ostrovov najväčší.

Kilauea je jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Jej výbuch v roku 1924 usmrtil jedného človeka a 17 dní chrlila do vzduchu skaly, popol a prach.