Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Plzni pochovali posledného z troch vojakov zabitých v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pred začiatkom pohrebu preleteli nad plzenským kostolom bojové lietadlá českej armády.

Praha 17. augusta (TASR) - V Plzni prebehla v piatok popoludní posledná rozlúčka s 24-ročným Patrikom Štěpánkom, najmladším z trojice českých vojakov, ktorí 5. augusta zahynuli pri atentáte v Afganistane.

Smútočný obrad sa podľa servera iDNES.cz uskutočnil v kostole Panny Márie Ružencovej v Plzni-Slovanoch za účasti približne troch stoviek ľudí. Štěpánka pochovali so všetkými vojenskými poctami, tak ako v uplynulých dňoch jeho dvoch kolegov.

Pred začiatkom pohrebu preleteli nad plzenským kostolom bojové lietadlá českej armády. Medzi smútočnými hosťami boli aj minister obrany ČR Lubomír Metnar a náčelník generálneho štábu českých ozbrojených síl Aleš Opata.

Pohreb sa na prianie rodiny konal bez prítomnosti médií.

Patrik Štěpánek z obce Mokrouše v okrese Plzeň pôsobil v armáde ČR len tri roky. Na svoju prvú misiu do Afganistanu odišiel v polovici apríla tohto roku.

Pri teroristickom útoku v Afganistane zomreli 5. augusta okrem Štěpánka ešte Martin Marcin a Kamil Beneš. Zahynuli počas pešej hliadky neďaleko základne Bagram, keď sa v ich blízkosti odpálil samovražedný atentátnik. Z vyšetrovania útoku vyplynulo, že Česi padli do vopred pripravenej pasce.

Všetci traja slúžili pri mechanizovanom prápore v Tábore. Pohreb Martina Marcina sa uskutočnil v utorok v Chomutove, Kamila Beneša pochovali vo štvrtok v Hlubokej nad Vltavou.

Osud troch vojakov vyvolal v ČR vlnu solidarity, v rámci ktorej občania poslali na osobitné konto vojenského fondu solidarity do štvrtka vyše sedem miliónov korún.

Prezident ČR Miloš Zeman 28. októbra udelí trojici padlých vojakov in memoriam medailu za hrdinstvo.