Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Poľsku začali vyšetrovať úmrtie Poliaka pri útoku Izraela v Gaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hoci Izrael prijal za incident plnú zodpovednosť, Poľsko od neho očakáva úplné vysvetlenie smrti poľského občana, píše PAP.

Varšava 3. apríla (TASR) - Poľská prokuratúra spustila vyšetrovanie úmrtia poľského humanitárneho pracovníka Damiana Sobóla, ktorý zomrel začiatkom týždňa pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Oznámila to v stredu okresná prokuratúra juhopoľského mesta Przemyšl, odkiaľ obeť pochádzala. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

"Začali sme vyšetrovanie úmrtia poľského občana Damiana Sobóla medzi 1. a 2. aprílom v Pásme Gazy v dôsledku útoku ozbrojených síl Izraela, ktoré použili výbušniny," uviedla Beata Starzecká z prokuratúry v Przemyšli. Dodala, že v súčasnosti nemôže o veci poskytnúť viac informácií.

Soból bol jedným zo siedmich humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri pondelkovom útoku Izraela na konvoj neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK). Obete pochádzali okrem Poľska aj z Austrálie a Británie. Jeden z mŕtvych mal dvojaké americko-kanadské občianstvo, pričom útok si vyžiadal aj život jedného palestínskeho humanitárneho pracovníka.

Telá šiestich medzinárodných humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri útoku, by mali v stredu vyviezť z vojnou zmietaného Pásma Gazy cez hraničné prechod Rafah s Egyptom, uviedol riaditeľ nemocnice an-Nadžár Abú Júsuf, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

Útok vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu v utorok vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády.

Hoci Izrael prijal za incident plnú zodpovednosť, Poľsko od neho očakáva úplné vysvetlenie smrti poľského občana, píše PAP.