Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Ríme sa zišli tisíce Salviniho sympatizantov, žiadali demisiu vlády

Mateo Salvini z pravicovej Ligy Severu na zhromaždení 19. októbra 2019 v Ríme. Foto: TASR/AP

Salvini podľa AFP považuje sobotňajšie zhromaždenie v Ríme za základ pre opätovné získanie moci, o ktoré sa snaží.

Rím 20. októbra (TASR) - Na výzvu bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho sa v sobotu v Ríme zišlo vyše 100.000 ľudí, ktorí protestovali proti novej vláde Demokratickej strany a protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S). Okrem demisie vlády účastníci zhromaždenia žiadali predčasné voľby a sprísnenie imigračnej politiky.

Ako informovala agentúra AFP, na demonštráciu pozvážali ľudí z celej krajiny - do Ríma ich priviezlo osem mimoriadnych vlakov a 400 autobusov. Organizátori informovali o účasti vyše 200.000 ľudí, polícia uvádzala 50.000 účastníkov.

Salvini podľa AFP považuje sobotňajšie zhromaždenie v Ríme za základ pre opätovné získanie moci, o ktoré sa snaží.

Salvini totiž počas leta stiahol svoju podporu predchádzajúcej populistickej vláde v snahe vyvolať v Taliansku predčasné voľby, keďže je presvedčený, že by ich mohol vyhrať a riadiť tak tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny.

Tento plán mu nevyšiel, keďže jeho bývalý koaličný partner, hnutie M5S, uzavrelo dohodu s centristicko-ľavicovou Demokratickou stranou o vytvorení novej proeurópskej vlády.

Túto vládu Salvini kritizuje, útočí na jej legitimitu a vo svojom prejave v sobotu vyhlásil: "Mali sme pravdu, keď sme z vlády odišli."

"Chcem žiť v slobodnej krajine, kde môžete vládnuť bez čakania na telefonát od (nemeckej kancelárky Angely) Merkelovej alebo (francúzskeho prezidenta Emmanuela) Macrona," povedal Salvini v prejave, ktorý predniesol po tom, ako zazneli príhovory viacerých lídrov krajnej pravice, ako aj bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

"Sme na tomto námestí, lebo máme veľkú zodpovednosť a musíme reagovať na výzvu nášho národa, aby sme sa zjednotili," vyhlásil 83-ročný Berlusconi.

Líderka hnutia Bratia Talianska (FDI) Giorgia Meloniová vo svojom prejave vyzvala na boj proti "islamizácii Európy" a apelovala na politikov z krajne pravicového spektra, aby viedli tento zápas spoločne.