Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rzeszówe vypukla legionelóza, hlásia 3 úmrtia a 71 hospitalizovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Úrady v Rzeszówe ohlásili v súvislosti s nákazou kontroly v mestskej vodovodnej sieti, ako aj ďalšie dezinfekčné práce.

Varšava 23. augusta (TASR) - V meste Rzeszów na juhovýchode Poľska prepukla legionelóza, známa aj ako legionárska choroba. Tomuto zriedkavému bakteriálnemu ochoreniu pľúc tam už podľahli traja ľudia, zatiaľ čo ďalších 71 bolo pre nákazu hospitalizovaných. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP.

"Na legionelózu už zomreli traja ľudia," povedal hovorca miestnej fakultnej nemocnice. Dodal, že obeťami sú výlučne starší ľudia. Miestni zdravotníci informovali, že dosiaľ bolo s touto nákazou hospitalizovaných aj ďalších 71 ľudí. Zdroj šírenia nákazy nebol bezprostredne známy.

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

Úrady v Rzeszówe ohlásili v súvislosti s nákazou kontroly v mestskej vodovodnej sieti, ako aj ďalšie dezinfekčné práce.