Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Výročie začiatku bosnianskej vojny si pripomenuli červenými stoličkami

Foto: TASR/AP

Srbské obliehanie Sarajeva trvalo 11.825 dní, čo je dlhšie ako obliehanie Leningradu, terajšieho Petrohradu, počas druhej svetovej vojny.

Sarajevo 6. apríla (TASR) - V Sarajeve si dnes pripomenuli 20. výročie začiatku bosnianskej vojny. Pri tejto príležitosti na hlavnej ulici rozložili 11.541 červených plastových stoličiek - každú za jednu obeť 44-mesačného obliehania mesta.

Foto: TASR/AP
Vojna vypukla po tom, čo Bosna napriek odporu tamojších Srbov vyhlásila nezávislosť od bývalej Juhoslávie a vyžiadala si približne 100.000 mŕtvych. Takmer polovica obyvateľov 4,4 miliónovej krajiny musela ujsť zo svojich domov.

Krajina je stále rozdelená spormi medzi Srbmi, Chorvátmi a Moslimami. Na základe mierovej zmluvy z Daytonu, ktorá vojnu v roku 1995 vojnu ukončila, je Bosna rozdelená na dve vysoko autonómne entity - moslimsko-chorvátsku federáciu a Republiku Srbskú. Tie sú spojené len slabou centrálnou vládou, čo komplikuje fungovanie krajiny.

V krajine je dovedna päť prezidentov, 13 premiérov, 130 ministrov, viac ako 760 poslancov a 148 administratívnych celkov.

Srbské obliehanie Sarajeva trvalo 11.825 dní, čo je dlhšie ako obliehanie Leningradu, terajšieho Petrohradu, počas druhej svetovej vojny. Približne 380.000 Sarajevčanov zostalo bez elektriny, vody alebo kúrenia. Každý deň mesto zasiahlo v priemere 330 delostreleckých granátov.

Srbskí predstavitelia sa na sarajevskej spomienkovej akcii nezúčastnili. Bosnianskosrbské médiá o výročí informovali len stručne a ako o začiatku vyháňania Srbov zo Sarajeva. Podľa banjaluckej televízie RTRS pred vojnou v meste žilo 160.000 Srbov, teraz len 10.000.