Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V separatistickom Podnestersku došlo k útoku na vojenskú základňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou.

Varšava 17. marca (TASR) — Na vojenskej základni v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko došlo v nedeľu k výbuchu a následnému požiaru. Tamojšie proruské úrady tvrdia, že ho pravdepodobne spôsobil dron vypustený z Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

"V dôsledku výbuchu došlo dnes k požiaru v areáli vojenskej základne v Tiraspole. Predbežne sa zistilo, že výbuch spôsobil útok kamikadze dronu," uviedli podnesterské úrady na sociálnej sieti s tým, že dron bol vypustený z Odeskej oblasti na Ukrajine.

Pri incidente nebol nikto zranený. V prípade sa začalo trestné stíhanie. Kyjev ani Moskva sa k incidentu bezprostredne nevyjadrili.

Na sociálnych sieťach boli zverejnené zábery zachytávajúce predmet narážajúci do vojenského vrtuľníka stojaceho na leteckej základni. Vrtuľník po náraze začne horieť a z miesta sa valí kúdol čierneho dymu.

Koncom februára parlament Podnesterska na mimoriadnom zasadnutí prijal uznesenie, v ktorom sa obrátil na Rusko so žiadosťou o „ochranu“. V roku 2006 separatisti vypísali referendum o pripojení k Rusku, v ktorom väčšina zúčastnených hlasovala za.

Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou. V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Od roku 1995 je tam rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov. Väčšina z odhadovaných 465.000 obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.