Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

V Sýrii strieľali do ľudí aj počas návštevy pozorovateľov OSN

Boje v Sýrii Foto: TASR/AP

Sýrske observatórium pre ľudské práva uviedlo, že bezpečnostné sily začali strieľať po tom, ako do ulíc Irbínu vyšlo niekoľko tisíc ľudí.

Bejrút 18. apríla (TASR) - V Irbíne na predmestí Damasku sa dnes v čase, keď mesto navštívil päťčlenný predsunutý tím medzinárodných pozorovateľov OSN, strieľalo.

Informovala o tom sýrska opozícia, podľa ktorej vojaci strieľali do účastníkov protivládnej demonštrácie a zranili osem ľudí. Streľbu v meste potvrdili aj sýrske štátne médiá a hovorca OSN v Sýrii Chálid al-Masrí.

"Pozorovatelia na vlastné oči videli, že v niektorých oblastiach sú ešte stále rozmiestnené tanky, napriek tomu, že režim pred príchodom tímu OSN niektoré z nich skryl," citovala sýrskeho opozičného aktivistu agentúra DPA.

Sýrske observatórium pre ľudské práva uviedlo, že bezpečnostné sily začali strieľať po tom, ako do ulíc Irbínu vyšlo niekoľko tisíc ľudí. Na amatérskom videozázname zverejnenom na internete vidno stovky demonštrantov obklopujúcich dve biele terénne vozidlá so znakom OSN.

Na druhom videozázname od rovnakého autora sa ľudia utekajú skryť. V komentári sa uvádza, že na nich strieľali vojaci v čase, keď sa v oblasti nachádzali medzinárodní pozorovatelia.

Podľa agentúry Reuters pozorovateľov sprevádzala sýrska polícia a demonštranti s vlajkami, protestujúci proti vláde prezidenta Bašára Asada, sa okolo nich zhŕkli. Na zadnú časť vozidla OSN umiestnili plagát s textom: "Mäsiar pokračuje v zabíjaní, pozorovatelia pokračujú v pozorovaní a ľudia pokračujú so svojou revolúciou. Klaniame sa iba Bohu."

V Sýrii je zatiaľ iba hŕstka pozorovateľov OSN, ktorých vedie marocký plukovník Ahmed Himmiche.