Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Taliansku sa po rokoch skončil megaproces s členmi 'Ndranghety

Ilustračná snímka Foto: TASR

Tresty odňatia slobody za členstvo v zločineckej organizácii vymerali aj viacerým bývalým policajtom a niekdajšiemu členovi regionálneho zastupiteľstva.

Rím 20. novembra (TASR) - V Taliansku v rámci rozsiahleho procesu s členmi kalábrijskej mafie 'Ndrangheta vyniesli v pondelok verdikty nad viac ako 200 osobami vrátane dvoch mafiánskych bossov a bývalého poslanca parlamentu Giancarla Pittelliho. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pittelliho, ktorý v parlamente zastupoval konzervatívnu stranu Forza Italia (FI), odsúdili na 11 rokov väzenia za tajné dohody s mafiou a poskytovanie informácií.

Tresty odňatia slobody za členstvo v zločineckej organizácii vymerali aj viacerým bývalým policajtom a niekdajšiemu členovi regionálneho zastupiteľstva.

Proces s členmi 'Ndranghety sa zameral predovšetkým na klan Mancusovcov. Dvoch miestnych bossov, Saveria Razionaleho a Domenica Bonavotu, odsúdili na 30 rokov väzenia.

Išlo o rozsudky vynesené v procese s viac ako 330 domnelými členmi a pomocníkmi 'Ndranghety. Proces sa začal v januári 2021 v meste Lamezia Terme v juhotalianskom regióne Kalábria. Obžalovaní čelili obvineniam z vraždy, členstva v zločineckej organizácii, obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí či korumpovania štátnych úradníkov.

Pred súd sa postavilo celkovo 338 obvinených. Súd v mnohých prípadoch akceptoval tresty navrhnuté obžalobou, ktorá požadovala celkovo viac ako 4700 rokov odňatia slobody. Vynášanie verdiktu v špeciálne zriadenej súdnej sieni trvalo podľa agentúry ANSA hodinu a 40 minút.

V Taliansku takto naposledy súdili stovky mafiánov v procese v roku 1986, ktorý prebiehal v Palerme s členmi sicílskej organizácie Cosa Nostra a ktorý je považovaný za zlomový v boji proti tejto skupine, ktorej úpadok predznamenal.

'Ndrangheta pochádza z regiónu Kalábria a je považovaná za jeden z najväčších a najmocnejších zločineckých syndikátov na svete. V Taliansku nahradila sicílsku mafiu Cosa Nostra a rozšírila sa do Európy i zvyšku sveta.