Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Tepliciach a Prahe sa koná posledná rozlúčka s Kuberom

Jaroslav Kubera, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Kubera nečakane zomrel 20. januára vo veku 72 rokov. Bol prvým z najvyšších českých ústavných činiteľov, ktorý zomrel vo funkcii.

Praha 3. februára (TASR) - Na pamiatku nedávno zosnulého predsedu českého Senátu a bývalého starostu Teplíc Jaroslava Kuberu sa v pondelok v celom Česku na pravé poludnie rozozvučali sirény. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Na pondelok 3. februára, keď sa uskutočňuje posledná rozlúčka s Kuberom pre verejnosť, bol vyhlásený štátny smútok. Počas jeho trvania budú vlajky spustené na pol žrde od 16.00 h predchádzajúceho dňa a na pôvodné miesto sa vrátia o 08.00 h deň potom.

Rakva s Kuberovými telesnými pozostatkami je od 11.00 h do 17.00 h vystavená v teplickom Krušnohorskom divadle. Posledná rozlúčka prebieha podľa spravodajskej stránky iDNES.cz so štátnymi poctami - jeho rakva je preto zahalená štátnou vlajkou a stojí pri nej čestná stráž.

Pri vstupe do divadla sú k dispozícii aj kondolenčné knihy. Ku Kuberovej rakve položil kvety napríklad aj bývalý predseda Senátu Přemysl Sobotka. Na rozlúčku má prísť aj prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš.

Popoludní o 16.00 h sa začne pietne zhromaždenie v pražskom Rudolfine, ktoré bude môcť verejnosť sledovať na veľkoplošných obrazovkách. V Dvořákovej sieni sa zhromaždia najvyšší štátni činitelia, ako aj predstavitelia justície, cirkvi, diplomati či rektori vysokých škôl. Prejav prednesie napríklad bývalý šéf Senátu Sobotka.

Samotný pohreb sa uskutoční v rodinnom kruhu.

Kubera nečakane zomrel 20. januára vo veku 72 rokov. Bol prvým z najvyšších českých ústavných činiteľov, ktorý zomrel vo funkcii.

Bol 24 rokov starostom Teplíc a 19 rokov senátorom, pričom zhruba rok a štvrť hornej komore parlamentu i predsedal - bol teda druhým najvyššie postaveným ústavným činiteľom v Česku.