Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Tripolise sa opäť bojuje, Haftarova armáda začala s čistením juhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líbyu sužuje bezprávie a vláda milícií od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život diktátor Muammar Kaddáfí.

Tripolis/Benghází 17. januára (TASR) - Najmenej päť ľudí prišlo v stredu o život pri súbojoch medzi znepriatelenými milíciami v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, kde napriek prímeriu uzavretému vlani v septembri opäť rastie napätie. Sily pod velením poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý je súperom medzinárodne uznávanej vlády v Tripolise, medzitým ohlásili operáciu s cieľom "očistiť" juh Líbye od islamských extrémistov a iných zločineckých skupín, uviedla agentúra AFP.

Líbyjské ministerstvo zdravotníctva informovalo o najnovších obetiach násilia v Tripolise, pričom nešpecifikovalo, či ide o bojovníkov, alebo civilistov. Svedkovia hlásili sporadickú streľbu a uzavretie niektorých ciest, zatiaľ čo koalícia "ochranných síl" varovala na Facebooku, že "odrazí útok" konkurenčnej skupiny, ktorá sa po uzavretí prímeria nestiahla z hlavného mesta.

Líbyjská misia OSN (UNSMIL) iba niekoľko hodín predtým varovala pred porušením septembrovej dohody o prímerí. Tá ukončila v prudké boje medzi miestnymi milíciami, ktoré si vyžiadali najmenej 117 mŕtvych a stovky zranených.

Samozvaná národná armáda pod velením Chalífu Haftara, ktorá ovláda východ Líbye, ohlásila v stredu nasadenie svojich príslušníkov vo "viacerých regiónoch" na juhu krajiny, kde majú ochrániť obyvateľov pred teroristickými skupinami, ako sú Islamský štát alebo al-Káida, alebo inými "zločineckými gangmi". Cieľom je taktiež zaistiť bezpečnosť ropných zariadení a obmedziť presuny ilegálnych migrantov smerom na sever, k pobrežiu Stredozemného mora.

Haftarova armáda vyzvala ozbrojené skupiny v týchto regiónoch, zložené predovšetkým z kmeňových bojovníkov, aby sa stiahli z vojenských i civilných objektov. Nemenované vojenské zdroje pre AFP uviedli, že početné jednotky Líbyjskej národnej armády zaujali v posledných dňoch pozície v okolí mesta Sabhá.

Líbyu sužuje bezprávie a vláda milícií od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život diktátor Muammar Kaddáfí. V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal zároveň hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.